Op deze maandag ontvangen we weer een NL-Alert testbericht

Nieuws
Wie het NL-Alert testbericht maandag 4 december ontvangt, hoeft niets te doen.
Wie het NL-Alert testbericht maandag 4 december ontvangt, hoeft niets te doen. (Foto: Rijksoverheid)

Binnenkort is het weer zover: dan ontvangt 91% van alle Zuid-Hollanders van 12 jaar en ouder het NL-Alert testbericht. Op maandag 4 december rond 12.00 uur gaan de mobieltjes massaal af met die typische harde, schelle toon. Het testbericht wordt op de eerste maandag van juni en december verzonden. 

Het doel van het NL-Alert testbericht op 4 december is mensen te laten ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Wie hem ontvangt, hoeft niets te doen. In het bericht staat duidelijk dat het om een test gaat.

Tekst

Dit is de tekst van de NL-Alert: “NL-Alert 4-12-2023 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required.”

Let op: het testbericht kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt. Het is daarom handig om net voor 12.00 uur je koptelefoon af te doen of je oordopjes uit je oren te halen.

Echte NL-Alerts

4 december om 12.00 uur gaat het dus om een test,  maar wat moet je doen als je daarbuiten een NL-Alert ontvangt? De overheid adviseert altijd te doen wat er in het bericht staat. Ook als je nog niets merkt van de noodsituatie. Is er bijvoorbeeld een brand en staat er in het NL-Alert dat je ramen en deuren gesloten moet houden? Dan is het belangrijk dit advies op te volgen. Want de rook van de brand kan bijvoorbeeld schadelijke stoffen verspreiden. Informeer ook altijd anderen als je een NL-Alert ontvangt. Uit onderzoek blijkt dat 66% van de Zuid-Hollanders dit sowieso doet.

Zo werkt NL-Alert

Hoe werkt een NL-Alert eigenlijk precies? Met dit alarmmiddel waarschuwt de overheid iedereen bij noodsituaties via hun telefoon. Het enige wat hiervoor nodig is, is dat een mobiel aan staat. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Een NL-Alert werkt ook als het mobiele netwerk overbelast is. NL-Alert is ook te zien op digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Noodpakket

Om goed voorbereid te zijn op een onverwachte dreiging, zoals een grote stroomuitval, overstroming of extreme hitte, adviseert de overheid een noodpakket samen te stellen. Kijk voor meer informatie op www.denkvooruit.nl.