65 jaar getrouwd en nog steeds helemaal gek op elkaar

Nieuws
De heer en mevrouw Van Duijn werden door Ann van de Berg namens de dorpsraad gefeliciteerd.
De heer en mevrouw Van Duijn werden door Ann van de Berg namens de dorpsraad gefeliciteerd. (Foto: Tom van Ooijen)

Ze kennen elkaar al zeventig jaar, maar afgelopen zondag 18 februari waren de heer en mevrouw van Duijn – Buis 65 jaar getrouwd.

Door Tom van Ooijen

“Ja zo ging dat in die tijd he, je moest eerst een paar jaar verkering hebben”, aldus het stel dat van oorsprong van Scheveningen komt. “We leerden elkaar via de kerk kennen. Eerst ging je dan samen lopen zoals dat heette en langzaam maar zeker eerst voorzichtig de pinkjes aan elkaar voordat je echt hand in hand ging lopen. Dat is nu wel iets anders tegenwoordig.” Mevrouw van Duijn kan er hartelijk om lachen. Een ander iets uit die tijd schiet haar nog te binnen: “Ik was zestien toen ik mijn eerste kadootje van hem kreeg. Een broche met kraaltjes. Wat was ik daar blij mee.”

In zijn werkzame leven had mijnheer Van Duijn een opleiding tot meubelmaker gevolgd. “Maar daar verdiende ik te weinig.” Vervolgens ging hij aan de slag als tekenaar voor marineschepen en volgde hij daarvoor de avondschool.

Mevrouw Van Duin werkte in de huishouding, vervolgens in een winkel en op kantoor, maar de laatste 17 jaar van haar werkzame leven werkte ze bij de Bijenkorf in Den Haag. “Dat lag mij het best. Ik ben nu eenmaal iemand die graag praat, een echt mensenmens.”

In 1995 kwam het stel, mede op verzoek van één van de dochters, naar Hoek van Holland. “Zij hadden drie kinderen en werkten beiden en zeiden, ‘Als jullie nu voor ons end e kinderen zorgen, zorgen wij later voor jullie.’ Nu dat doen ze inderdaad hoor, we hebben beiden gezondheidsproblemen, maar ze staan altijd voor ons klaar”, zo laten zij, inmiddels 89 en 86 jaar oud weten.

Vanuit de Meropestraat verhuisde het echtpaar elf jaar gleden naar de huidige flat in de Pres. J.V. Wierdsmastraat, waar zij vanaf de negende verdieping een prachtig uitzicht hebben.

Afgelopen zondag heeft het stel het Briljanten huwelijks jubileum gevierd. “Eerst in de kerk, waar we door iedereen gefeliciteerd werden. Vervolgens zijn we met de kinderen, kleinkinderen en wat vrienden gaan eten bij Unicum. Dat is toch gewoon pure rijkdom als je dat met 20 mensen kan vieren.”

Het geheim achter het lange huwelijksgeluk? “Tevreden zijn met wat je hebt, niet kijken naar wat je niet hebt. Onze neuzen staan de zelfde kant op en natuurlijk zijn er wel eens woorden, maar dat is gezond. Zolang we samen zijn, zijn we rijk.”

Namens de Dorpsraad kwam Ann van den Berg het echtpaar feliciteren. De schitterende bos bloemen die zij meebracht vulde de andere bloemen en de vele kaarten die het stel als felicitatie kreeg, heel mooi aan.