Collectie Berlin over naar Chateau du Lac

Nieuws
Piet Heijstek overhandigde de replica van de Berlin aan Piet van der Meer (rechts)
Piet Heijstek overhandigde de replica van de Berlin aan Piet van der Meer (rechts) (Foto: Tom van Ooijen)

Twee jaar geleden veranderde het Reddingmuseum Jan Lels in iCOON, een expositieruimte voor minimalistische en moderne kunst, gerund door Helma Vlemmings.

Door Tom van Ooijen

Eén van de wensen van het toenmalige bestuur van het Reddingmuseum was dat zij graag zouden zien dat de expositie van De Berlin, het schip dat 1907 op de Noordpier vastliep waarbij 129 opvarenden, zowel bemanning als passagiers, om het leven kwamen, nog enige tijd te zien zou zijn. Dat gebeurde, maar nu twee jaar later was het tijd de collectie aan een andere instantie over te dragen. In eerste instantie werd daarbij gedacht aan de KNRM, omdat deze juist met scheepsrampen een belangrijke reddinginstantie vormt.

Piet van der Leer, samen met Ed van Berkel die initiatiefnemer van de Hoekse Schatkist, was echter van mening dat de collectie beter ondergebracht kon worden in Chateau du Lac van Piet van der Meer.

“Dat was echter niet aan ons om te beslissen, want de collectie was nog steeds eigendom van het voormalige Reddingmuseum”, aldus Helma Vlemmings. “Wij hebben vervolgens contact gezocht met Piet Heijstek en die was gelijk akkoord.” 

KNRM

Ook de KNRM had er geen probleem mee dat de collectie op deze manier in zijn gehele staat bewaard kon blijven. Aad Vreugdenhil droeg, tijdens een informeel samenzijn in Chateau du Lac, vervolgens de indrukwekkende, alleszeggende regels die in iCOON op de muur te lezen zijn naar aanleiding van de ramp voor: 

” De zee neemt.
21 februari 1907. Net nog nacht. Donker, de zee woest. Veerdienst Harwich - Hoek van Holland slaat stuk tegen de Pier. Met hun redders in zicht rent bijna iedereen naar het voordek. Dan breekt het stoomschip Berlin doormidden. 129 opvarenden verdrinken in de koude Waterweg en Noordzee. Slechts 15 passagiers worden gered.”

Daarna was er even een officieel momentje toen Piet Heijstek een replica van de Berlin overhandigde aan Piet van der Meer, die het schip een eervolle plek in één van de vitrines gaf.

“Het is nu tijd dat er moderne kunst in iCOON komt. Ik ben superblij dat Piet van der Meer de collectie van De Berlin in Chateau du Lac wil opnemen”, aldus Helma Vlemmings. Voor de datum van 21 februari was volgens haar heel bewust gekozen omdat de Berlin 117 jaar geleden in de nacht van 21  februari op de pier werd geslagen.

Vervolgens legde Piet van der Leer nog de doelstelling van De Hoekse Schatkist uit. “Sinds twee jaar zijn we druk bezig om de Hoekse kunstenaars op deze website met elkaar te verbinden. Er zijn zoveel museum en collecties in ons dorp, maar veel mensen weten niet precies wat er nu precies is. Dat proberen we te bundelen en te digitaliseren. We willen de kunstenaars bij elkaar brengen en dat gaat tot nu toe hartstikke goed. Het begon met Chateau du Lac, maar wordt steeds uitgebreider. Inmiddels zijn er, buiten collecties, tal van gedichten, maar ook liederen die aan de hand van de geschiedenis of artikelen zijn geschreven op de site te vinden. Steeds meer personen, instellingen musea sluiten zich aan.”

Van der Leer gaf nog wel aan dat Ed en hij aan het eind van het jaar willen stoppen. “Ik ben 80 en Ed is 77, we hebben steeds vaker een stoel nodig”, lacht Van der Leer, die samen met Van Berkel op zoek gaat naar opvolgers die deze digitale collectie niet alleen in stand willen houden, maar ook zo veel als mogelijk uit willen breiden.