VVD vreest complete chaos in regio Den Haag op 11 maart

Politiek
Op 28 januari liep de A12 bij Den Haag vast door een demonstratie.
Op 28 januari liep de A12 bij Den Haag vast door een demonstratie. (Foto: Archief/VRPress)

Farmers Defence Force heeft de ‘grootste demonstratie aller tijden’ aangekondigd waarbij op zaterdag 11 maart uit alle windstreken tractoren naar Den Haag komen. Dezelfde dag wil Extention Rebellion met duizenden mensen de A12 blokkeren. De VVD Zuid-Holland vreest complete chaos. Jeroen van Dijken, statenlid VVD Zuid-Holland: “Wij roepen de gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat op om te garanderen dat Den Haag en omliggende steden en dorpen bereikbaar blijven en dat overlast en blokkades aangepakt worden.”

Provinciale Statenverkiezingen

Eerder liep de A12 al vast door demonstraties. Met de huidige werkzaamheden in en rond Den Haag en sluipverkeer dat gaat ontstaan, dreigt Den Haag volledig vast te lopen op 11 maart. Dit levert volgens de VVD gevaar op als ambulances, politie of brandweer hierdoor niet op hun bestemming kunnen komen.

Verkeersveiligheid

Ook is verkeersveiligheid een aandachtspunt. “Onlangs mocht ik samen met één van de Zuid-Hollandse boa’s de weg op en vanuit de praktijk is de ervaring dat in de staart van een file vervelende ongelukken kunnen gebeuren,” aldus van Dijken.’

Bereikbaarheid

Daarnaast is de vraag of je nog wel op je bestemming gaat komen als weggebruiker. Het is belangrijk dat alle weggebruikers tijdig geïnformeerd zijn en goed voorbereid de weg opgaan, de fiets pakken of het openbaar vervoer nemen. “Mogen demonstreren is een belangrijk recht dat je zoveel mogelijk moet faciliteren”, aldus van Dijken, “maar ik wil dat de stad bereikbaar blijft en dat tijdig wordt geïnformeerd over wegafzettingen en omleidingen.”

De VVD heeft schriftelijke vragen gesteld.