GroenLinks-PvdA grootste fractie in Zuid-Holland

Politiek
Het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag, waar het bestuur van Zuid-Holland zetelt.
Het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag, waar het bestuur van Zuid-Holland zetelt. (Foto: Martijn Beekman / PZH)

In een historische stap hebben GroenLinks en de Partij van de Arbeid (PvdA) 21 september aangekondigd dat ze in de provincie Zuid-Holland samen één fractie zullen vormen. Hiermee worden ze de grootste fractie in de provincie met maar liefst negen zetels. De beslissing om gezamenlijk op te trekken komt voort uit eerder ingediende moties door de leden en markeert een belangrijk moment in de Zuid-Hollandse politiek.

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Deze vereniging van linkse krachten betekent niet alleen een historische samenwerking op provinciaal niveau, maar strekt zich ook uit tot de landelijke politiek. GroenLinks en de PvdA bundelen hun krachten om gezamenlijke idealen te verwezenlijken, variërend van bestaanszekerheid en sociale woningbouw tot milieuvriendelijk openbaar vervoer, klimaat en een circulaire economie.

Diepgewortelde wens

Sinds de verkiezingen in maart 2023 hebben beide partijen al nauw samengewerkt, en deze stap was al voor de verkiezingen in gang gezet. Sinan Özkaya, fractievoorzitter en tevens plaatsvervangend voorzitter van de Provinciale Staten, benadrukt dat deze beslissing een diepgewortelde wens van de leden weerspiegelt: “Onze leden hebben ons vorig jaar al opgeroepen om nauwer samen te werken. Al snel bleek dat we ons vanuit dezelfde waarden en overtuiging inzetten. Of het nu gaat om sociale woningbouw, goed openbaar vervoer, klimaat of een circulaire economie. Deze keuze voelt daarom goed. We bundelen onze krachten en kunnen zo straks meer voor elkaar krijgen.”

We bundelen onze krachten en kunnen zo straks meer voor elkaar krijgen

Adem Mustafa Negash, vicefractievoorzitter van de nieuwe GroenLinks-PvdA fractie, benadrukte dat de verschillen tussen de partijen minimaal zijn en dat deze vereniging van krachten de grootste fractie in de provincie creëert, waardoor ze meer invloed kunnen uitoefenen op provinciale aangelegenheden. Hij voegde eraan toe dat door het combineren van hun perspectieven verrijkte inzichten ontstaan.

Gevolgen college

De vereniging van GroenLinks en de PvdA heeft ook gevolgen voor het provinciale college. Voorheen zat Berend Potjer in het college namens GroenLinks, terwijl Anne Koning voor de PvdA zitting had. Vanaf vandaag zullen beide gedeputeerden deel uitmaken van het college namens GroenLinks-PvdA.

Provinciale Staten in Zuid-Holland bestaan uit 55 leden, waarbij GroenLinks-PvdA nu een alliantie vormt met de BoerBurgerBeweging (BBB), de VVD en het CDA. Deze samenwerking belooft een nieuwe dynamiek in de provinciale politiek en zal ongetwijfeld de komende tijd de aandacht trekken.