Damesrugby springlevend in De Hoek

Sport
HOOKXV LADIES 2023
HOOKXV LADIES 2023 (Foto: Ron van Oosten )

Het is december 1985, RC The Hookers bestaat 11 jaar en het mannenbolwerk van rugbyers aan de Dirk van de Burgweg krijgt te maken met een groep jonge meiden die het ovale ei ook wel op willen pakken.

Oer-Hooker Marius Troost besluit de begeleiding op zich te nemen om deze meiden te gaan trainen. De tieners zitten vol ambitie, maar gezien het geringe aantal damesteams in Nederland reizen ze naar alle uithoeken van ons kleine kikkerlandje. Het waren prachtige tijden, waar zij zelfs een toer maakten met speelsters van AAC naar Frankrijk en Barcelona. Verdere uitbreiding van het team bleef echter uit, damesrugby in Nederland stelde helaas nog te weinig voor destijds. Toen een aantal meiden vriendjes kregen, gingen studeren en twee Amerikaanse meiden die werkzaam waren als communication officer bij de Troposcatter, de gigantische zendmasten nabij het Hoekse strand die buitenwerking kwamen aan het einde van de Koude oorlog, huiswaarts keerden, ging het team ter ziele.

22 jaar later floreert de club als nooit tevoren. Het complex aan de Dirk van de Burgweg wordt verruild voor een fonkelnieuw complex aan de Rondgang. Het Eerste herenteam promoveert naar de Ereklasse en ook de jeugd breidt zich gestaag uit. Ook nu zijn er weer een aantal dames waarbij het begint te kriebelen, weliswaar zijn zij wat ouder als in 1985, maar voorop staat dat zij gewapend met bal in de hand actief bezig willen zijn op een rugbyveld. Hooker van het eerste uur Ron Groeneweg en wijlen Jim O’Shea nemen de meiden onder hun hoede en geven hun training op donderdagavond. Het geheel gebeurt echter nog op recreatieve basis en het competitieve element speelt dan nog geen rol. Twee jaar later is de groep verder uitgebreid, de trainingen nemen serieuzere vormen aan en wordt uiteindelijk besloten om het team in te schrijven om deel te nemen in de Nederlandse competitie.

Inmiddels zijn we weer 12 jaar verder en is dit team inmiddels van gedaante veranderd. Veel dames uit 2011 hebben hun rugby kicksen aan de wilgen gehangen en bij sommige maken zelfs de kinderen nu deel uit van het damesteam. Kortom, van gebrek aan opvolging zoals in 1985 lijkt geen sprake meer. Het team komt uit in de Derde klasse en neemt momenteel een mooie tweede plaats in op de competitieladder. Het clusterteam van Oemoemenoe (Middelburg) en RCC (Roosendaal) is de huidige koploper en is gezien de huidige stand zullen zij dit tot het einde van het seizoen blijven.

The Hookladies, zoals het team nu heet, kreeg afgelopen weekend The Pickwick ladies uit Deventer op bezoek. Als derde in de competitie voelen de Hoekse dames hun hete adem in de nek en leek het op basis van deze statistieken op voorhand een spannende wedstrijd te worden. En dit werd het ook, want op slag van rust was nog niemand over de felbegeerde tryline gedoken. Met de fluit in de mond om het halftime signaal te blazen moest de referee uit Wales toch even zijn adem inhouden toen hij zag dat een speelster van de Pickwick ladies doorbrak en voor hen de nul van het bord wist te halen (7-0 met conversie).

Meteen na rust waren het wederom de gasten die scoorden (12-0) en krabden de Hoekse dames zich even achter de oren om te zien of zij hier nog een weerwoord op hadden. Dat kwam er gelukkig want naast Daisy Bijsterveld wist ook Devi Maikoe tot scoren te komen en wisten zij de eer voor dit treffen te delen met een 12-12 gelijkspel.

ESPOIRS Bij de Espoirs was het zondag een stuk minder spannend, zij verstevigden hun koppositie door op eigen veld RC Gouda met een ruime cijfers (14-61) weg te zetten. Een verdere stap naar een eventueel kampioenschap is gezet.

Damesteam 1986