De Roodkapjes dolgelukkig met de nieuwe huiskamerbus

Zorg
Marjo en Ingrid, de Roodkapjes van het eerste uur, zijn dolgelukkig met de huiskamerbus en bestrijken nu alle 14 wijken van Rotterdam.
Marjo en Ingrid, de Roodkapjes van het eerste uur, zijn dolgelukkig met de huiskamerbus en bestrijken nu alle 14 wijken van Rotterdam. (Foto: Tom van Ooijen)

De Roodkapjes. In 2019 begonnen Ingrid de Geus en Marjo Koppert onder deze naam met het ondersteunen van mantelzorgers dankzij een startkapitaal via CityLab010. Vervolgens werd De Roodpakjes ondergebracht in een stichting en is het team gegroeid naar acht. Buiten Ingrid en Marjo hebben ook Esther, Denise, Amanda, Josine, Christel en Stephanie zich bij de Roodkapjes aangesloten.

Door Tom van Ooijen

Werd in eerste instantie ondersteuning aan Hoekse mantelzorgers gegeven, inmiddels is het werkgebied flink uitgebreid. “Vanuit Rotterdam kregen wij in augustus vorig jaar het verzoek om voor alle 14 gebieden een lotgenotencontact op te zetten, maar dan wel op de manier van De Roodkapjes”, aldus Ingrid. Vervolgens moest er manier bedacht worden hoe alle wijken te bereiken. “We wilden een soort mobiele huiskamer creëren en dachten in eerste instantie aan een SRV wagen, maar het probleem was dat we daar de grote weg niet mee op mochten.”

Pitch werd beloond

“Mede door een bijdrage van Stichting Bevordering van Volkskracht konden we uiteindelijk een busje aanschaffen, technisch opknappen, inrichten en bestickeren , iets waar we natuurlijk dolgelukkig mee zijn. Vanwege het 100 jarig bestaan van Volkskracht werd er een plan ingediend en van de Van 575 aanmeldingen werden er 75 uitgenodigd voor een pitch. Uiteindelijk is onze inspanning beloond”, vervolgt Ingrid en tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Doelen uitgereikt.

‘Altijd gericht op het met mensen naar buiten gaan’

De manier waarop De Roodkapjes werken is altijd gericht op het met de mensen naar buiten gaan. “We zetten het busje op een centrale plaats in het groen, waarna we daar de mensen ontvangen met koffie, thee en uiteraard een koekje. Tenslotte was Roodkapje de eerste mantelzorger en zij had altijd een mand met koekjes bij zich”, lacht Ingrid.

“Daarna gaan we met z’n allen naar buiten de natuur in en krijgen de deelnemers een stukje coaching aan de hand van het thema van die maand. Onderweg doen we ook wat laagdrempelige ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Alles wat we doen en bespreken kunnen de mensen thuis toepassen. In de bus ligt een boek genaamd Me Time Journal, deze krijgen alle mantelzorgers cadeau die deelnemen aan onze bijeenkomsten mee naar huis. Het boek is gevuld met thema’s die mantelzorg aangaan wat opdrachten en tips, maar is verder leeg. De mensen kunnen hier hun ervaringen inschrijven en hun creativiteit in kwijt”

Dat deze manier goed aanslaat bij de deelnemers, die uit alle lagen van de bevolking en culturen komen, merkt Ingrid telkens weer. “We vragen mensen altijd hoe ze zich aan het begin voelen en hoe ze zich na afloop voelen. Het is vaak opvallend dat mensen zich na die anderhalf, twee uur al een stuk beter voelen. Als je voor een ander zorgt, moet je ook goed voor jezelf zorgen, in balans zijn. Dus is het belangrijk ook naar jezelf om te kijken.”

Voor De Roodkapjes is dit een pioniersjaar. Op, hoe kan het toepasselijker, Valentijnsdag, werd het busje officieel in gebruik genomen. Langs de Langeweg in Hoek van Holland, waar vijf jaar geleden de eerste activiteit van De Roodkapjes van start ging, kwamen een aantal genodigden bijeen om De Roodkapjes onder het genot van een kop koffie, thee of warme chocolademelk en een koekje te feliciteren.

Gratis deelname

Deelname aan de uitjes van De Roodkapjes is, dankzij subsidie van Gemeente Rotterdam, gratis. Voor meer informatie kan een kijkje genomen worden op de website: www.deroodkapjes.nl