Dertien kinderen uit Slootdorp gezin samen 1000 jaar

Algemeen
Het complete gezin in de zomer van 1954.
Het complete gezin in de zomer van 1954. (Foto: aangeleverd)

HOLLANDS KROON - Wat doe je in coronatijd als je uit een gezin van dertien personen komt en samen binnenkort 1000 jaar bent? De zesde in het rijtje van dertien is de in Middenmeer woonachtige Lenie Muller-Juurlink. Zij vertelt hoe zij met haar broers en zusters Juurlink dit heuglijke feit binnenkort toch gaat vieren.

‘We hopen op een waardevolle middag voor ons allen’

“Onze ouders kregen zeven zoons en zes dochters. De oudste is nu 85 en de jongste 67. Op 7 juni wordt de zus die nummer elf is in het rijtje van broers en zussen 70 jaar. Als je onze leeftijden bij elkaar optelt zijn we op die dag samen 1000 jaar. Dit gaat op tot 17 juni, want op die dag is nummer drie in het rijtje jarig en zijn we dus samen 1001 jaar.”

Onderwaterzetting

Lenie vervolgt: “Onze vader en moeder Juurlink-Klaver woonden in Slootdorp op de boerderij aan de Dolfijnweg 9. We zijn daar allemaal op gegroeid met uitzondering van een aantal jaren na de onderwaterzetting van de Wieringermeer in 1945. Maar vanaf 1951 konden we weer op de boerderij wonen. Nu woont iedereen op een eigen plek nogal flink verspreid over de aardbol. Canada, Duitsland, Noord Brabant, Zeeland, Zuid Holland, Flevopolder, Noord Holland,en nog vier in de Wieringermeer. Twee jaar geleden hadden we al plannen dit te vieren. Plannen en ideeën genoeg, maar corona gooide roet in het eten.”

Onlineoplossing

Toch zijn de broers en zusters Juurlink met hun partners, kinderen en kleinkinderen niet bij de pakken gaan neerzitten, want zo zegt Lenie: “Niet getreurd: als onze kleinkinderen online lessen kunnen volgen, dan moet er voor ons toch ook een onlineoplossing zijn, zodat we deze bijzondere gebeurtenis toch samen kunnen vieren. Het bestaande idee om een powerpoint-voorstelling te maken van foto’s van alle gezinnen met kinderen en kleinkinderen en aanhang hebben we kunnen uitwerken. De oudste kleinzoon van onze ouders heeft zich ontfermd over dit project. En het ziet er veelbelovend uit.”

Bubbel

Volgens Lenie is het de bedoeling om zaterdag 12 juni aanstaande vanaf 16.00 uur met zijn allen online te ‘vergaderen’. “Een van de kleinkinderen heeft het op zich genomen om dit in goede banen te leiden. Ieder van de dertien verzamelt coronaproof een eigen ‘bubbel’ met voldoende knowhow (kind of kleinkind) om dit uit te voeren. Met natuurlijk koffie, lekkere taart, hapjes en drankjes. Op het programma staat een online quiz met vragen over allerlei weetjes, binnen of buiten de familie. Met natuurlijk een mooie hoofdprijs, die familiegerelateerd is, maar nog wel geheim. Dit alles in elkaar gezet door onze 70-jarige zus in het kader van haar verjaardag. Ook de powerpointpresentatie van alle foto’s gaan we samen online bekijken. Natuurlijk onder het genot van soept, broodjes en een drankje. Wat er verder nog gaat gebeuren: afwachten maar. We hopen op een waardevolle middag voor ons allen.”

De jaarlijkse familiedag in 2019.