Philip Otte uit Anna Paulowna: ‘Gedichten zijn meer dan woorden’

Algemeen
Philip Otte presenteert 'Meer dan woorden' op LOS Radio.
Philip Otte presenteert 'Meer dan woorden' op LOS Radio. (Foto: Bertil van Beek)

HOLLANDS KROON - ‘Meer dan woorden’ is een nieuw programma dat elke zondag te beluisteren is op Radio Den Helder/ LOS. In dit programma is elke zondagavond tijd voor bekende en minder bekende gedichten, van de hand van landelijk en lokaal beroemde en minder beroemde dichters. 

Lokale dichters in nieuw programma op LOS radio

Het programma wordt gepresenteerd door de in Anna Paulowna woonachtige Philip Otte (57). Philip is geboren in Amsterdam, maar woont al jaren in Anna Paulowna samen met zijn vriendin Erika en werkt in het dagelijks leven als beveiliger. Zijn radio-carrière startte hij in de jaren tachtig als technicus bij een ziekenomroep in Amsterdam-Noord. Bij de lokale omroep in Langedijk introduceerde hij later een gedichtenprogramma. Zelf schreef hij zijn eerste gedicht in 1986 en natuurlijk werd dat ook opgenomen in zijn eerste gedichtenbundel, die in 2011 verscheen. Inmiddels heeft Philip twee bundels op zijn naam staan en presenteert hij op LOS radio dus met ‘Meer dan Woorden’.

Ziekenomroep

Direct uit militaire dienst startte Otte op zijn 23e zijn loopbaan in de beveiliging waar hij het tot op de dag van vandaag zeer naar zijn zin heeft. “In militaire dienst werd ik ook ingezet op beveiliging en dat vond ik zo leuk dat ik nooit meer iets anders gedaan heb. Ik ben binnen de beveiliging wel in andere takken van sport werkzaam geweest, zoals de mobiele surveillance en de alarmcentrale. Ook was ik vijf jaar lang in de beveiliging actief in het Slotervaartziekenhuis. Daar maakte ik kennis met de ziekenomroep waar mijn liefde voor radio maken verder opbloeide.” De programmamaker is naar eigen zeggen van jongs af aan verslingerd aan de radio. “Ik luisterde vroeger altijd naar Radio Veronica en Radio Caroline. Tineke de Nooij was een groot voorbeeld zoals ook een Tom Mulder.”

Mengpaneeltje

Philip groeide voor een groot deel op bij zijn grootouders op in Amsterdam. “Van hen kreeg ik op een goed moment mijn eerste mengpaneeltje en daar kon ik mee aan de gang. Ik kwam vaak bij een schoolvriendje thuis en zijn moeder stimuleerde het radio maken enorm. Zo stuitte zij op een advertentie van de Amsterdamse Radio Zantos, de ziekenomroep van Amsterdam-Noord, waarin gevraagd werd om nieuwe mensen. Daar heb ik op gereageerd en ik werd uitgenodigd. Bij Radio Zantos heb ik mijn opleiding als technicus kunnen doen. Dat was nog in de tijd van platenspelers, cassettebandjes en bandrecorders. Ik heb er leren monteren op de bandrecorder, dus ik heb het oude vak echt geleerd. Ik ben er na twee jaar gestopt omdat er geen ruimte was om te presenteren, hetgeen ik graag wilde. Bovendien moest ik me aanmelden voor de militaire dienst.” Na zijn diensttijd kwam Philip Otte terecht bij Radio Domino, de omroep van het Slotervaartziekenhuis. “Daar ben ik tien jaar presentator geweest op de woensdagavond. Ik maakte destijds een ‘voorbereid onvoorbereid’ programma, want het ging puur om de gezelligheid.”

Dichten

Naast het maken van radio begon Philip Otte midden jaren ‘80 met het schrijven van gedichten. ‘Het eerste gedicht dat ik schreef stamt uit 1986. Ik zat op mijn flatje in Amsterdam-Noord en het was herfst. Ik keek naar buiten waar ik de blaadjes zag dwarrelen en zo ontstond ‘Bladeren’. Het is opgenomen in mijn eerst verschenen bundel ‘Zomaar gedicht’, welke ik uitbracht in 2011. Afgelopen mei is mijn tweede bundel ‘Je hoeft je snavel niet te houden’ verschenen.” Na de geboorte van zijn eerste gedicht had Otte meteen het gevoel dat het er wel meer konden worden. “Ik schrijf op het moment dat het echt in me opkomt. Het borrelt altijd eerst een tijdje in mezelf en als ik dan ga schrijven staat het binnen vijf minuten op papier.” Het radio maken en dichten kwam voor het eerst samen bij de Langedijker radio-omroep Compleet FM in 2010, waar Philip Otte voor de periode van drie jaar zijn eerste gedichtenprogramma presenteerde. “Ik heb nog een aantal jaren internetradio gemaakt, maar daar luisteren heel weinig mensen naar. De verzoekjes die binnenkwamen waren van de dj’s zelf, dus dat schoot niet op. Ik wil echt radio maken en interactie hebben met de luisteraar.”

Candlelight

Voor zijn werk in de beveiliging vertoeft Otte nogal eens in Den Helder waar hij de studio’s van LOS radio altijd in de gaten hield. “Ik heb op enig moment de stoute schoenen aangetrokken en een mail gestuurd naar de lokale omroep. Daarop werd ik uitgenodigd door directeur/hoofdredacteur Ronald Boutkan en in gezamenlijkheid is besloten dat ik het programma ‘Meer dan woorden’ zou gaan presenteren. Een gedichtenprogramma met elke week een gast. Het is een beetje ‘Candlelight-achtig’ en daar hou ik persoonlijk wel van. En de gast vertelt zijn verhaal.”

Poldertuin

In de voorbereiding heeft Otte contact opgenomen met regionale dichters waarmee hij de uitzendingen sowieso tot februari kan vullen. “Er komen er ongetwijfeld meer en daartoe heb ik ook de stichting Kunst en Cultuur in Hollands Kroon benaderd. Zij hebben er kennis van genomen en traceren tevens de dichters die aan de gedichtenroute in de Poldertuin hebben meegedaan.” De route door de Poldertuin bestaat uit een selectie van circa 25 gedichten. Deze gedichten worden met naamsvermelding langs de wandelpaden tussen de bloemenpracht getoond. Dit jaar met als thema ‘groei’. “Deze dichters wil ik graag in mijn programma om ook wat aandacht te kunnen besteden aan de dichters die minder bekend zijn. Ik weet als geen ander dat het best moeilijk is om als dichter gehoord te worden. Ik wil de drempel voor poëzie verlagen. De dichtkunst verdient dat want gedichten drukken emotie, gevoel, liefde en zelfs haat uit. Mensen schrijven het van zich af want je kunt er alles in kwijt. Daarom zijn gedichten meer dan woorden.” 

Polderdichter

Momenteel staat het maken van gedichten bij Philip Otte op een laag pitje, vanwege het opzetten van zijn nieuwe radioprogramma. “Ik ben met een nieuwe bundel bezig maar dat duurt altijd even. Wel ga ik zeker deelnemen aan de gedichtenwedstrijd die de Poldertuin jaarlijks uitschrijft voor de gedichtenroute. In 2017 heb ik al eens meegedaan en toen is mijn gedicht ‘Met melk meer mans’ in de Poldertuin te zien geweest.” De in Anna Paulowna woonachtige Otte zou het toejuichen als er ook een soort van stadsdichter in de vorm van een dorpsdichter in de gemeente Hollands Kroon wordt aangesteld. “Ik heb begrepen dat men dat in het verleden al eens wilde opzetten, maar dat het idee gestrand is. Wie weet wordt het nog eens opgepakt. Ik zou dat heel leuk vinden.”

Poldertuin

‘Meer dan woorden’ is elke zondagavond tussen 20.00 en 21.00 uur te beluisteren. In de uitzending worden gedichten besproken en voorgelezen, afgewisseld met toepasselijke muziek. Wekelijks is een lokale dichter als speciale gast aanwezig. Dichters als Freek Bellinga, Evert de Boer, Luc Mermuys en Gerlof Boers hebben hun medewerking toegezegd, net als de voormalige stadsdichters Jack Beneker en Marja Lely en de huidig stadsdichter van Den Helder: Yanaika Zomer. 

‘Meer dan Woorden’, elke zondagavond om 20.00 uur op LOS radio, onderdeel van Regio Noordkop met luisteraars in Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Reageren op de uitzending of deelnemen? Mail dan naar meerdanwoorden@regionoordkop.nl.

De gedichtenbundels van Philip Otte zijn verkrijgbaar via alle webshops van de boekhandels en bij Bruna in Anna Paulowna.

Radio maken is evenals dichten een passie van Philip Otte.