‘Maai Mei Niet’ voor bloemen en bijen

Algemeen
Paardenbloem.
Paardenbloem. (Foto: archief)

HOLLANDS KROON - In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. Hier kunnen we samen iets aan doen, namelijk door helemaal niets te doen! Tijdens de hele maand mei laten we het gazon groeien en maaien we minder. Zo geven we vlinders, vogels, bijen en andere insecten weer een plek in onze groene leefomgeving.

Vooral in het voorjaar is het slim om het maaien nog even uit te stellen. In mei hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer. Door maar één keer in de maand te maaien, trekt het groen tot wel tien keer meer bijen aan. 

Laat de grasmaaier staan

Gemeente Hollands Kroon gaat zelf minder maaien. Bij de locaties waar dit gebeurt vind je een informatiebord. Daarop staat een QR-code die je naar een enquête verwijst. Met deze enquête monitort de gemeente jouw mening en polsen wij of je meer bloemrijke hooilanden in het openbaar groen van Hollands Kroon wilt zien. 

Zelf aan de slag met Maai Mei Niet? Je kan jouw gazon aanmelden via de website van de organisatie en leuke tips ontvangen. Tel in het laatste weekend van mei de bloemen en kruiden in een vierkante meter van jouw gazon en geef deze online door. Zo wordt de nectarscore berekend. Door alle resultaten samen te voegen, wordt bekend wat er groeit in de Nederlandse tuinen en hoeveel extra bijen we in mei helpen overleven. Kijk voor meer informatie op www.maaimeinietnederland.nl.