Rozemarijn in de plantenbieb.
Rozemarijn in de plantenbieb. (Foto: aangeleverd)

Feestelijke opening van de walk-in plantenbieb

Algemeen

WAARLAND - Rozemarijn van den Broek is in het bezit van een plantenbieb. Wat ooit begon met het enthousiast stekken van haar planten en deze vervolgens ruilen via Marktplaats, is inmiddels uitgegroeid tot een overdekte walk-in plantenbieb. Het doel is om de grootste plantenbieb van de regio op te bouwen. De afgelopen winter heeft ze heel hard gewerkt om een voorraad van enkele honderden stekken, kamerplanten en tuinplanen op te bouwen. De plantenbieb wordt 14 mei groots en feestelijk geopend.

Door: Anne Smit

De plantenbieb is een plekje waar je je niet meer leuke plant of je per ongeluk verwaarloosde plant kan ruilen voor een nieuwe gezonde plant. De ingeleverde plant knapt Rozemarijn helemaal op en komt dan weer te ‘shinen’ in de plantenbieb om dan vervolgens weer ‘geadopteerd’ te worden. Dit ook om te laten zien dat weggooien soms echt niet nodig is. In het weekend van 14 en 15 mei vindt ook de open dag van de stekjesroute Nederland plaats.

Ik dacht, dat wil ik ook!

Kleine roze kast

“Het stekken van mijn planten en deze ruilen via marktplaats was een gedoe met thuisblijven. Toen vond ik mensen die plantenbieben onderhielden en dacht, dat wil ik ook!”, aldus Rozemarijn. Ze is daarna begonnen met een klein roze kastje met een aantal planten. Dit kastje werd al snel veel te klein door het grote succes. Hierna ontstond het idee van de nieuwe overdekte walk-in plantenbieb. Door het schaduwdoek kunnen ook op de mooiste dagen de planten buiten staan zonder te verbranden.

De interesse in planten en dieren heeft ze altijd al gehad. “Zelf heb ik op het Clusius College gezeten, hier heb ik veel over planten meegekregen. Ik zit graag met mijn vingers in de grond”, vertelt Rozemarijn. De moeilijkste plant vindt zij de Monstera Variegata, in de winter heeft ze een heel klein stekje weten te bemachtigen. Met veel zorg en liefde is deze nu geworteld. Het is nu hopen dat hij flink groeit zodat ze hier volgend jaar een aantal stekken van kan aanbieden in Waarland. Van een houten kastje heeft zij een ‘stekken oplap kast’ gemaakt. Hierin is kunstlicht gemaakt en wordt er een hogere luchtvochtigheid gecreëerd voor de kleine zwakkere planten en stekken.

Feestelijke opening

De opening van de walk-in plantenbieb wordt 14 en 15 mei feestelijk gevierd. Rozemarijn is het gehele weekend in de plantenbieb te vinden. Ze is er klaar voor:

“Voor de bezoekers bied ik deze dagen een kopje koffie of thee aan. Voor mensen die niets te ruilen hebben is er dat weekend een gratis mini-stekje af te halen”. In hetzelfde weekend vindt ook de open dag van de stekjesroute Nederland plaats. Hier zijn bijna alle plantenbieben van Nederland te vinden.

Informatie

De plantenbieb is te vinden aan de Gladiolenstraat 8 te Waarland. De openingstijden zijn in het openingsweekend van 11:00 tot en met 19:00 uur. Buiten dit weekend is de bieb altijd open, ook in de avonden. Bij aanwezigheid zullen er extra planten buiten gezet zijn en is ze altijd in voor een gezellig praatje. De grotere exclusievere planten staan binnen als ze er niet is, maar er is altijd genoeg leuks in de bieb te vinden!

Stap 14 of 15 mei op de fiets, neem een plantje mee en kom langs bij de plantenbieb in Waarland. Plan onderweg nog een bezoekje aan andere plantenbieben. Ben je nieuwsgierig geworden? Check de Facebookpagina: Plantenbieb Waarland voor meer foto’s en informatie.

Afbeelding
Gemeenteraad tevreden over jaarrekening Algemeen 27 jun, 13:07
Afbeelding
Auto raakt van de weg in Middenmeer Algemeen 24 jun, 09:30
Afbeelding
Veel schade bij ongeval in ‘t Veld 112-nieuws 24 jun, 09:27
Afbeelding
Wie wilt zich laten interviewen? Algemeen 23 jun, 16:29
Afbeelding
Nieuw koor in oprichting. Algemeen 23 jun, 14:29
Afbeelding
Theater als maatschappelijke boodschap Algemeen 23 jun, 13:09
Afbeelding
Traumahelikopter onderweg naar Den Oever 112-nieuws 23 jun, 12:46
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
Kom en vier het Dag van het Wad Algemeen 23 jun, 10:16
Afbeelding
Zoveel steun vanuit de maatschappij Agrarisch 22 jun, 21:04
Afbeelding
Studenten werken aan project ‘Leliegendarisch’ Agrarisch 22 jun, 16:46
Afbeelding
Behendigheidsspellen en Penalty schieten Algemeen 21 jun, 16:27
Afbeelding
Opzoek naar vrijwilligerswerk? Algemeen 21 jun, 14:02
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Hollands Kroon

Op Rodi Hollands Kroon volg je het laatste nieuws uit Hollands Kroon. Rodi Hollands Kroon informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Hollands Kroon

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Hollands Kroon in je mailbox.