Paars, geel, roze en rood tot aan de horizon

Algemeen
De gele kwikstaart.
De gele kwikstaart. (Foto: Sandra Teer)

HOLLANDS KROON - Na een aantal weken heeft iedereen de bloemenpracht alweer gezien. De bollenvelden vormen een zee van tulpen. Dit heeft een aantal mooie plaatjes in Hollands Kroon opgeleverd. Nu worden ze machinaal gekopt, waarna de nog resterende koppen met de hand worden verwijderd. 

Hoe mooi de bloeiende bloemenvelden ook zijn, de bollenkwekers telen de bloembollen puur voor de bloembol. Een tulp is een voorjaarbloeiend bolgewas. Het is nu zaak dat de tulpenbollen met genoeg water de groei nog goed voortzetten. Door de bloem op tijd te koppen, gaat alle energie terug naar de bloembol waardoor de bol flink kan groeien. Een grotere bloembol levert vervolgens een stevigere bolbloem op. De kwaliteit hiervan wordt dus beter. Vorig jaar stonden de tulpen twee weken later in bloei als gevolg van de kou van begin vorig jaar. Dit seizoen bloeiden de tulpen eerder doordat maart een relatief warme maand was. Daardoor zullen alle kwekers nu ook eerder zijn met het rooien ervan. Aan het begin van de zomer gebeurt dit, waarna de bollen gepeld worden. 

Tekst gaat door onder de foto.


Kleurenpassie in Hollands Kroon - Linda Smit

‘Het is een geluksmomentje’


Het magische moment 

Voor Sandra Teer uit Nieuwe Niedorp is het in begin april al genieten van de prille bollenvelden: “Je vraagt je af, wat staat er? Welke kleuren komen er? In de weken die volgen is het nog meer genieten van alle verschillende paletten van kleuren.” Daarna begint voor haar het speuren naar de gele kwikstaarten die ze reeds gehoord heeft. “Dan wil ik een shot van de gele kwik op de gele tulp en dus begint het wachten. Soms zit ik uren te wachten met het zonnetje in mijn rug. Het magische moment dat de kwik op de tulp neerstrijkt is een geluksmomentje”, aldus Sandra.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding