Sil in uiterste concentie.
Sil in uiterste concentie. (Foto: Tim Buitenhuis)

Crowdfunding voor wereldbekers

Algemeen

 ANNA PAULOWNA - De 28-jarige Sil Pater uit Anna Paulowna beoefent al meer dan 10 jaar de handboogsport. In 2018 kreeg hij al eens de kans om voor Nederland uit te komen op het Wereldkampioenschap indoor in Yankton en in 2019 stond hij op het Wereldkampioenschap outdoor in Den Bosch. Dit jaar wil hij deelnemen aan de outdoor wereldbekers, maar dat lijkt niet zo vanzelfsprekend.

De kosten voor deelname vallen een stuk hoger uit dan verwacht waardoor het plan in de financiële problemen dreigt te komen. Sil gaat echter niet bij de pakken neer zitten. Hij is een crowdfunding begonnen om het benodigde bedrag op te kunnen halen en zo zijn sport verder te kunnen blijven beoefenen op hoog niveau. 

Op het wereldkampioenschap van 2018 en 2019 wist hij beide keren samen met zijn team brons te bemachtigen. Dit seizoen heeft hij al één wereldbeker gehad en ook hier heeft het team weer een bronzen plak binnen weten te slepen voor Nederland. Reden genoeg om nog een gooi te doen naar meer titels op wereldniveau, meent de fanatieke sporter. 

Sil was slechts 16 jaar toen hij begon met handboogschieten. “Een maatje van mij deed deze sport. Ik mocht een keer mee naar de vereniging waar hij lid van was. Ik kreeg wat instructies en kon zo aan de slag. Gedurende de avond ging het steeds een stukje beter en ik had er ook plezier in. Toen ben ik ook lid geworden”, aldus Sil.

Een bronzen plak

In 2018 haalde hij brons op het WK indoor. In het handboogschieten heb je twee disciplines: recurve en compound. De eerste is olympisch, de tweede niet. Sil vertelt: “Wij hebben een medaille behaald op de discipline compound. Het verschil met recurve is het type boog. Met beide bogen schiet je over 18 meter. Het blazoen is bij beide ook even groot, alleen de 10 is kleiner bij de compound. Dit betekent niet dat de ene discipline makkelijker of moeilijker is dan de andere.”

Het WK van 2019 was in Den Bosch. Voor Sil was het erg bijzonder dit in eigen land te kunnen doen: “Iedereen die je kent binnen de sport is er. Het was zelfs de eerste keer dat mijn ouders bij een internationale wedstrijd van mij waren. Met hun erbij als publiek een medaille behalen is mooi.” De spanning zat er evengoed aardig in bij hem. Zo vertelt hij dat hij het tijdens deze wedstrijd onbewust nog beter wilde doen. Het gevolg is dat je trillende handen kunt krijgen. “Hier word je onzeker van, het kan dan zijn dat je minder goed gaat schieten dan je zou kunnen.”

Het leven als topsporter

Support vanuit de familie en zijn omgeving heeft Sil altijd gevoeld. “Ze hebben mij altijd goed geholpen. Het was natuurlijk ook ideaal dat ik thuis woonde. Alles om je sport heen wordt geregeld. Het is even snel eten en weer door richting de training. Toentertijd kreeg ik van mijn werk een OV kaart waarmee ik ook naar de vereniging reisde. Daarna heb ik snel mijn rijbewijs gehaald zodat ik met de auto weg kon gaan. Inmiddels werk ik fulltime zodat ik de sport zelf kan betalen”, aldus Sil. In een week traint hij gemiddeld tussen de acht en de tien uur, daarnaast zijn er in de weekenden altijd wedstrijden. “Zo’n wedstrijd duurt een hele dag. Soms schiet je alleen voor de kwalificatie, maar in de meeste gevallen heb je in de ochtend je kwalificatie en in de middag de eliminatierondes”, zegt Sil.   

Wereldbekers

Dit jaar zijn de wereldbekers in Turkije, Frankrijk, Zuid-Korea en Colombia, hier kijkt hij enorm naar uit. Als we hem vragen wat zijn droom is, is dat iets waar hij geen seconde over twijfelt: “Wereldkampioen worden!” Om naar de wereldbekers te gaan is er een bedrag van 5.000,- euro nodig. Dit geld wordt benut voor de reis, het verblijf en eten. Hiervoor heeft Sil een Go Fund Me pagina opgezet. Hij heeft namelijk hard hulp nodig om dit bedrag bij elkaar te krijgen. Ben je nieuwsgierig, heb je vragen of wil je een bijdrage doneren? Dit kun je allemaal doen via: www.gofundme.com/f/help-me-to-go-the-worldcups. “Mijn dank is bij voorbaat groot”, besluit Sil.

Afbeelding
Brons op wereldbeker in Antaly.
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
Kom en vier het Dag van het Wad Algemeen 23 jun, 10:16
Afbeelding
Zoveel steun vanuit de maatschappij Agrarisch 22 jun, 21:04
Afbeelding
Studenten werken aan project ‘Leliegendarisch’ Agrarisch 22 jun, 16:46
Afbeelding
Behendigheidsspellen en Penalty schieten Algemeen 21 jun, 16:27
Afbeelding
Opzoek naar vrijwilligerswerk? Algemeen 21 jun, 14:02
Afbeelding
LADA&ANDERS luistert Algemeen 21 jun, 11:59
Afbeelding
Voedsel van vroeger Algemeen 21 jun, 11:09
Afbeelding
De Tweewegen sluit af mét ouders Algemeen 21 jun, 10:51
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Brand bij bedrijf in Wieringerwerf; 50 bewoners elders opgevangen 112-nieuws 17 jun, 01:53
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Hollands Kroon

Op Rodi Hollands Kroon volg je het laatste nieuws uit Hollands Kroon. Rodi Hollands Kroon informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Hollands Kroon

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Hollands Kroon in je mailbox.