´Het is niet jouw afval maar wel ons probleem´

Algemeen
Samen zwerfafval opruimen voor een schoner Nederland
Samen zwerfafval opruimen voor een schoner Nederland (Foto: aangeleverd)

HOLLANDS KROON –  Arnout Schaap (52) begon ooit als enthousiaste vuilnisman in Gemeente Amsterdam en is inmiddels directeur van Recycle Valley. Door middel van educatie zet Recycle Valley zich al jaren in voor een schoner Nederland. Jaarlijks komt meer dan 35 miljoen kilo zwerfafval in de natuur terecht. Dat is geen mooi gezicht en niet goed voor de levende wezens in de natuur. Daar wil Recycle Valley iets aan doen en jij kunt daarbij helpen.

Door: Oesha van Dijk

25 juni komt Recycle Valley in actie met het estafette evenement NoordHollandsch Schoon. Het doel van dit evenement is om het Noord-Hollands kanaal vrij te maken van zwerfafval. De etappes lopen vanaf Den Helder tot aan Amsterdam en in elke stad of dorp waar het kanaal doorheen stroomt kun jij je opgeven als afvalprikker. “Als niemand het zwerfafval opruimt, gaat het rechtstreeks de zee in. Den Helder heeft een sluisuitgang en daarmee vervuil je de zee. Dan is het afval van niemand meer en moeilijker op te ruimen” zegt Arnout Schaap. Normaal geef je tijdens een estafette het stokje aan elkaar door, maar tijdens NoordHollandsch Schoon mag iedereen hetzelfde tijdstip beginnen. Elke etappe is ongeveer 3,5 kilometer lang. “Dit lijkt kort maar uit de ervaring blijkt dat je hier toch dat je hier ongeveer anderhalf uur mee bezig bent.”

Hollands Kroon

Hoe is het georganiseerd? Wij regelen een coördinator per etappe (3 in de gemeente Hollands Kroon) zodat je nooit alleen prikt. Daarnaast werken we samen met vier partijen. Dit zijn de bedrijven die zich langs het kanaal bevinden, de gemeente die op zijn beurt de vrijwillige zwerfvuil opruimers oproept en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De laatste partij vindt het belangrijk dat er schoonwater is, zij hebben hulp nodig van jou als burger. Bedrijven die om bepaalde redenen niet mee kunnen doen met de actie kunnen er ook voor kiezen een bijdrage te sponsoren. Dit geld gaat naar de stichting SOS Dolfijn dat gevestigd is in Anna-Paulowna bij Hoenderdaell. Deze stichting help Bruinvissen, deze dolfijnachtige. Zij leven voor onze kust en raken verzwakt door plastic afval in hun maag. SOS dolfijn helpt de dieren weer aan te sterken.

Schaap legt uit waarom het opruimen van zwerfafval zo belangrijk is. “Hiermee geven we een signaal af: zwerfafval kan niet. In Nederland zijn we al heel lang bezig met awareness programma’s over zwerfval en dat gaat gelukkig goed. Mensen gooien hun afval in een prullenbak en Nederland wordt steeds schoner. Maar het is ook belangrijk om afval dat niet van ons is op te ruimen, afval opruimen van een ander hoort bij een schoner Nederland. We moeten met elkaar zeggen: dat stuk afval is niet van mij, maar als ik het niet opruim dan blijft het voor altijd liggen en dat is een probleem. Deze gedachtestroom is niet nieuw, Peter Smith uit Amsterdam had al 10 jaar geleden gezegd: Als iedereen een stukje zwerfafval opruimt hebben we binnen een week een probleem - dan ligt er namelijk te weinig zwerfafval om op te ruimen.”

Opgeven

Iedereen die enthousiast is en wil helpen om het Noord-Hollands kanaal schoon te prikken kan zich opgeven tot en met 25 juni via www.recyclevalley.nl, op deze dag kan je in actie komen om mee te helpen. Recycle Valley zorgt voor prikstokken en vuilniszakken. “De enige kwalificatie die wij vragen aan de vrijwilligers is het vermogen tot het incasseren van veel complimentjes”, aldus Arnout Schaap. Op elke etappe is iemand vanuit Recycle Valley verantwoordelijk, je loopt dus nooit alleen!

Over het kanaal

Het Noord-Hollands kanaal is een waterweg van 80 kilometer die Den Helder met Amsterdam verbindt. Na de aanleg van een directe verbinding met de Noordzee in 1876 werd het Noord-Hollands kanaal aanzienlijk minder vaak gebruikt, maar het is nog steeds een prachtig stukje geschiedenis om langs te lopen en te genieten van het water en het omliggende groen.

Arnout Schaap