Studenten werken aan project ‘Leliegendarisch’

Agrarisch
De lelies worden beregent.
De lelies worden beregent. (Foto: aangeleverd)

HOLLANDS KROON – Acht jongens uit gemeente Schagen en Hollands Kroon studeren aan het Clusius College Hoorn de studie Plantenteelt Akkerbouw. Voor een project moesten ze een eigen onderneming starten. Zij kozen ervoor om lelies te gaan telen. Ook al zijn het nog studenten, ze voelen zich verbonden met alle boeren in Nederland.

Door Anne Smit

“In onze groep zitten twee zoons van bollentelers, zij kwamen met het idee lelies te gaan telen. We zijn hier meteen mee aan de slag gegaan,” vertelt Tom Smit (19). Het doel van dit project is om ervaring op te doen in een onderneming binnen de agrarische sector. “We hebben 0,1 hectare en 25.000 bollen. De bollen zijn dubbelneuzen. Als alles opkomt kunnen er dus 50.000 stelen worden geoogst,” legt Tom uit.

Prachtige sector

Hij is trots op wat zij al bereikt hebben. De lelies staan er ziekte- en plaagvrij bij. Binnen de groep is de taakverdeling strak geregeld. Zo hebben ze iemand voor de financiën, de marketing, de in- en verkoop, HR, en de logistiek. De lelies staan in Wieringerwerf en gezamenlijk dragen zij zorg voor de bollen. De jongens hebben een beregeningsinstallatie kunnen lenen en zo worden de bollen voorzien van voldoende water.

“Onze uitdaging was om de bollen vrij te houden van ziektes en plagen, want het wordt steeds moeilijker met het gebruik van spuitmiddelen. We moeten om deze reden goed nadenken over hoe we alles aanpakken. Dat is een interessant iets,” licht hij toe. Als de stelen rijp zijn kunnen ze ze klaarmaken voor de oogst.

Tom vindt de sector prachtig. “Boer of agrariër zijn is een mooi vak. Je bent altijd bezig met het zorgdragen, voor in ons geval het product. We moeten het samen op deze wereld doen. Boeren staan open zichzelf aan te passen naar de wensen van Den Haag en toch blijkt dit niet voldoende te zijn. We zijn jong, maar krijgen een steeds kleinere toekomstvisie om door te boeren,” sluit hij af.


Grondbewerking voor het planten - Aangeleverd