Kermis voor iedereen dankzij vrijwilligers en sponsoren

Algemeen
De kermis in Moerbeek, altijd met mooi weer.
De kermis in Moerbeek, altijd met mooi weer. (Foto: aangeleverd)

MOERBEEK - Een oergezellige kermis en dat in een klein dorpje of eigenlijk zelfs een buurtschap. Dat kan er maar een zijn, namelijk kermis Moerbeek. Ondanks stijgende inflaties houdt de organisatie voet bij stuk door het bier en wijn voor 2,- euro over de toonbank te laten gaan. Het doel is gezelligheid en bereikbaarheid voor iedereen, als ze aan het einde van de kermis onder de streep maar weer op nul uitkomen.

Een dolle boel

Voor organisator Frank Zijlstra is kermis Moerbeek al sinds jongs af aan een vaste prik op zijn agenda. “In 1988 ben ik met mijn ouders in de Moerbeek komen wonen, daar ben ik met plezier opgegroeid. Vanaf kleins af aan ben ik naar de kermis geweest. Op latere leeftijd ging ik op de zaterdag dan stiekem een kijkje nemen in de tent. Vanaf mijn 16e tot 21ste was het bij mij thuis altijd een dolle bol,” laat Frank weten. Iedereen bleef bij de familie Zijlstra slapen. Teveel was het nooit, dan zette zij gewoon een grote legertent neer.

60 huizen en zo’n kermis

“Later ben ik gevraagd om te helpen met de kermis, dit ben ik gaan doen. Nu 15 jaar later zit ik nog altijd in de organisatie. Ook al is het maar een buurtschap met 60 huizen, er is wel een grote saamhorigheid, dat voelt goed,” vertelt hij verder. 

Onder de streep op nul

De gehele kermis draait op vrijwilligers en sponsoren. Twee jaar hebben zij net als iedereen stil gestaan. Voor Frank en de organisatie is dat wel een reden tot iets meer spanning. “We waren benieuwd hoe de aanmeldingen en vrijwilligers zouden verlopen. Daarbij zijn we ook nieuwsgierig naar de opkomst natuurlijk.”

Gratis in de zweefmolen 

Er is genoeg te beleven voor iedereen. Kids kunnen gratis in de zweefmolen een ritje maken, er staan springkussens en op zaterdagmiddag is er een speciale kinderkermis met genoeg leuke spelletjes. “Het is een veilige omgeving, omdat het zo klein en overzichtelijk is. Ouders kunnen een drankje nuttigen terwijl de kinderen ongestoord kunnen spelen,” vertelt Frank. Voor de oudere jeugd en de volwassenen staat er zaterdag touwtrekken op de planning.

Sterk programma

In de avond staat er ook een sterk programma aan muziekacts, dat beloofd gezellige avonden. “De prijzen stijgen natuurlijk enorm. De afgelopen jaren hebben we een buffertje opgebouwd, hierdoor is het nu mogelijk bier en wijn voor 2,- euro te verkopen. Ik ben trots op wat we in een korte tijd voor elkaar gekregen hebben,” zegt hij blij. 

Ondanks inflatie stunten

Door Anne Smit