Oude Glorie en de droogte

Algemeen
Hoe deden ze dat vroeger?
Hoe deden ze dat vroeger? (Foto: aangeleverd)

SLOOTDORP - Zomerse taferelen zijn goed te zien in de polder. Er wordt alweer geoogst. De droogte heeft er niet goed aan gedaan. Hoe was dat in het begin van de polder? Er was toen nog weinig beschutting. Bij de Oude Glorie kunnen ze er een woordje over mee praten. Zaterdag 6 augustus staan de deuren weer open van 13:00 tot 17:00 uur.

De ploegen en zelfbinders staan nu te rusten in de schuur ze mogen van hun oude dag genieten. Tegenwoordig gebruiken ze prachtige grote machines die veel sneller het doel bereiken. Vroeger waren er een hele hoop mensen te zien op het land. Veel werd er nog met de hand gedaan. Spitten en oogsten met de zeis of de zicht (een korte zeis) en dorsen met de dorsvlegel. De aardappels werden met de hand gerooid daar moet je nu niet aan denken of juist nu wel? 

Tropische dagen

De materialen die toen gebruikt werden kun je bezichtigen bij de twee Oude Glorie leden. Ook toen waren er extreme weersomstandigheden. Zo waren er in de jaren veertig, zeventig, tachtig en negentig van de vorige eeuw ook een aantal jaren met tropische dagen. Hoe was het toen gesteld met de oogst. Konden ze toen ook al beregenen of was dat in bijvoorbeeld de jaren veertig gewoon afzien. De mannen van de Oude Glorie weten het zich vast nog wel te herinneren en vertellen er graag over. Ze kunnen je laten zien aan de hand van gebruiksartikelen hoe men toen te werk ging. 

Open deuren

Wieringerwerf op wielen was voor de club een geslaagde dag. Er was veel interesse voor de oude trekkers. Deze keer blijven de deuren bij Gerrit Roza gesloten, maar bij Piet Zeeman of bij Gerrit Waiboer is genoeg te zien om een middag te vullen.

De beide leden van de Oude Glorie zetten dit keer hun deuren open op zaterdag 6 augustus van 13:00 tot 17:00 uur. Gerrit Waiboer vind je aan de Wierweg 19 te Slootdorp. Piet Zeeman vind je aan de Havenweg 11 te Wieringerwerf-Zuid. Entree is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid.