Triatleten stellen zich voor

Sport
Richard met zijn paddels.
Richard met zijn paddels. (Foto: aangeleverd)

ANNA PAULOWNA- Triathlonvereniging Oude Veer mag de hofleverancier van het Kwart(je) triathlon Anna Paulowna genoemd. In het zevenkoppig bestuur van de stichting zitten zes Oude Veer leden. Maar ook in het deelnemersveld is Oude Veer goed vertegenwoordigd. Zowel kwalitatief als kwantitatief presteren de triatleten prima. In hun opvallende blauwe outfit, is Oude Veer al jaren een opvallende verschijning in het deelnemersveld. Richard en Connie stellen zichzelf voor.

Richard Huisman (55 jaar) is een van de deelnemers. Hij is getrouwd met Yvonne en samen hebben zij drie kinderen. Vanwege zijn werk (burgermedewerker bij de Marine) is Richard in 1996 samen met zijn gezin in Anna Paulowna gaan wonen. Direct werd hij lid van de triatlonvereniging het Oude Veer en is blijven zwemmen. In de zomer vooral in het buitenwater, het Oude Veer, want open water zwemmen blijft zijn favoriet.

Beste onderdeel

Zwemmen is verreweg zijn beste onderdeel. Deze sport doet hij al vanaf zijn kinderjaren toen hij nog in Arnhem woonde. Richard weet nog goed dat hij 19 jaar was en zijn eerste kwart triathlon deed. “Dat zou ik wel even doen, de triatlon van Dieren, één kilometer zwemmen in een openlucht zwembad, op een geleende racefiets 45 kilometer over de Postbank en als sluitstuk 10,5 kilometer hardlopen door de bossen rond het zwembad,” vertelt hij, Vooral het fietsen viel hem tegen. Hij had nog nooit op een racefiets gezeten. “Gelukkig ging het toen nog niet zo hard en was het vooral een prestatie als je al de eindstreep haalde,” gaat hij verder. Hoewel hij kapot was vond Richard het een geweldige ervaring en besloot het jaar erop weer mee te doen. Nu op een eigen racefiets en met meer training. Sindsdien is triathlon zijn sport en heeft hij in de loop der jaren aan vele kwarten, achtste en een enkele halve meegedaan. 

Blessure gevoeliger

In 1993 deed hij een poging voor de hele triathlon in Almere, maar moest helaas na 15 kilometer hardlopen uit stappen. De triathlon van Anna Paulowna is samen met de Swimrun in Lauwersmeer (eind september) zijn sportieve hoogtepunt van het jaar. 

Richard denkt dat hij zo’n 15 keer heeft mee gedaan als individuele deelnemer en drie keer als trio (uiteraard als zwemmer). Hoewel het zwemmen zijn sterkste onderdeel blijft, gaat het fietsen en lopen de laatste tijd ook redelijk. “Ik merk wel dat ik een dagje ouder wordt en vooral op loopgebied wat blessure gevoelig ben geworden,” legt hij uit.

Alternatieve sport

“Sinds 2020 doe ik aan swim-run. Een sport overgewaaid uit Zweden, een combinatie van hardlopen (1-3 km) en zwemmen (200-800 m), waarbij tijdens het zwemmen de hardloopschoenen aan blijven. Verder mag je allerlei hulpmiddelen mee nemen zolang je deze ook maar mee neemt tijdens het hardlopen. Ik zelf gebruik tijdens het zwemmen nog weleens handpaddels. Het leuke is dat je naar eigen inzicht de loop en zwem afstanden kunt variëren,” vertelt Richard.


Connie in actie.

Connie van der Lee (59 jaar) heeft de triatlon maar liefst twaalf keer gewonnen. Samen met Jaap van Grieken woont ze samen met haar drie kinderen. Precies weet ze het niet, maar ze denkt dat ze rond 1985 voor het eerst meedeed. Plaatselijke sporters als Riet de Goede, Wil van Kooten en Bas Lemmers inspireerde de hardloopster om ook aan triathlon te gaan doen. Daarna had de sport haar in de greep en deed ze bijna alle edities mee. Alleen haar zwangerschappen hielden haar aan de kant. 

Connie weet nog goed hoe ze ooit begon: “De eerste keren dat ik mee deed, kleedden we ons na het zwemmen om in een grote tent. Uitgebreid afdrogen en veel kleren aan. Kregen we een kopje bouillon en dan op de fiets. Mijn sportvoeding bestond uit rijstepap met krenten, dat had ik in een plastic zakje aan mijn stuur gebonden.”

Doorlopen

Haar sterkste onderdeel is nog altijd het lopen en haar zwakste was het zwemmen. “Dat is nu anders,” zegt ze met een glimlach. “Door vier keer per week te zwemmen en maar twee keer per week hardlopen heb ik geen sterke/zwakke punten meer,” vervolgt ze.

Het kwartje heeft ze maar liefst twaalf keer gewonnen. Voor de eerste keer bij de dames in 1999 en later in 2009. Bij de veteranen 40+ en 50+ was ze tien keer de sterkste. Fit over de finish komen is altijd haar streven en dat wordt het ook dit jaar weer. “Zowel ’s middags als ’s avonds heb ik een feestje, dus moet ik een beetje doorlopen,” lacht ze.

Vrijetijd

In haar privéleven verdeeld ze haar tijd tussen werk (procesregisseur Zorg- en Veiligheidshuis), familie, vrienden, sporten en triathlon- en zwemclub Oude Veer. “Wat mij gelukkig maakt is een kopje koffie doen met vrienden nadat ik zondagochtend ben gaan golfen,” besluit ze.