Een goede buur is beter dan een verre vriend

Algemeen
Elke vierde zaterdag in september
Elke vierde zaterdag in september (Foto: archief)

HOLLANDS KROON - Op 24 september is het door het gehele land Burendag. Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want goede buren doen ertoe. 

Burendag gaf de mensen - die op tijd een aanvraag en plan indienden -  tot maximaal 350 euro aan budget om wat leuks te organiseren. Op dit moment is de inschrijving gesloten. Het budget motiveerde de deelnemers om er een extra bijzondere dag van te maken. In Hollands Kroon wordt er massaal meegedaan aan dit prachtige initiatief. 

Op de website van Burendag zijn verschillende initiatieven terug te vinden. In Hippolytushoef zijn er maar liefst 3 barbecues georganiseerd en zal er een groot springkussen zijn voor de kinderen. De buren in Westerland steken de de handen uit de mouwen, hier wordt een gezamenlijke speeltuin opgeknapt. In Den Oever doen ze het wat rustiger aan en staan er wat gezellige koffieafspraken gepland, zodat alle buren even bij kunnen praten. Een volledige straat wordt opgefleurd in Julianadorp en op dezelfde dag zal het buurthuis onder de aandacht gebracht worden. Mooie initiatieven die de saamhorigheid onder buren zal versterken.

Last-Minute nog meedoen?

Wat kun je zelf nog bedenken om last-minute toch nog mee te doen aan de Burendag? Creatieve mogelijkheden ten over: je kunt bijvoorbeeld een buurtbingo organiseren met regionaal gesponsorde prijzen, een wandeltocht uitstippelen, ontbijtjes verzorgen, een feestje geven of een sporttoernooi met meerdere straten organiseren, denk aan voetbal, volleybal of jeu de boules.

Betrokkenheid is het hele jaar belangrijk

Met Burendag breng je mensen met elkaar in contact, maar een betrokken buurt is de rest van het jaar net zo belangrijk. Om je te ondersteunen bij het organiseren van meer activiteiten in de buurt heeft het Oranje Fonds het Betrokken Buurt Boekje gemaakt. Dit boekje kun je gratis downloaden op de website van de burendag. In het boekje vind je verschillende tips over bijvoorbeeld het opzetten van activiteiten, het betrekken van buurtbewoners, het regelen van financiën en nog veel meer. Het brengt je op ideeën voor nieuwe, meer of andersoortige activiteiten in jouw buurt!

Meer ondernemen in de buurt?

Meer in contact komen met andere buurtbewoners? Of meer activiteiten in en voor de buurt ondernemen? Ook online zijn er diverse buurtplatforms die je daarbij kunnen helpen. Onderstaand vind je een paar voorbeelden.

mijnbuurtje.nl - Samen met inwoners werkt mijnbuurtje aan dorpen en wijken waar het fijn wonen is en waar mensen oog en oor voor elkaar hebben. Hiertoe ontwikkelden ze een krachtige aanpak die ervoor zorgt dat mensen elkaar makkelijker kunnen vinden.

Thuisgekookt.nl - Thuisgekookt is een community van mensen die eten delen met hun buurtgenoten. Als thuiskok kun je je passie voor koken delen en als afhaler kun je smullen van al dat lekkers in de buurt. 

Nextdoor.nl - Nextdoor is een makkelijke manier om op de hoogte te blijven van wat er in je buurt gebeurt. Of het nu gaat om het vinden van een babysitter, de planning van een lokaal evenement of het delen van tips over veiligheid. 

Ontmoetingsruimtes in de buurt 

Overal in Nederland vind je buurthuizen, wijkcentra en dorpshuizen. Maar ook buurtmoestuinen, speeltuinen, ouderensozen en kinderboerderijen zijn belangrijke ontmoetingsplekken voor in de buurt. Wil je nieuwe buurtbewoners ontmoeten en samen gezellig een kopje koffie drinken, klop dan ook eens daar aan! Het Oranje Fonds geeft steun aan diverse soorten ontmoetingsruimtes, binnen een aantal voorwaarden en richtlijnen.  

Meer informatie: www.burendag.nl