Gratis leefstijlprogramma voor laaggeletterden in Hollands Kroon

Algemeen
Als er gelezen of geschreven moet worden, worden vaak smoesjes ingezet.
Als er gelezen of geschreven moet worden, worden vaak smoesjes ingezet. (Foto: Stichting Lezen en Schrijven)

HOLLANDS KROON - In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, deze personen zijn laaggeletterd. Dat is 18% van alle mensen in Nederland. Dus ongeveer 1 op de 6 mensen! Het programma ‘Voel je goed!’ dat volledig door de gemeente Hollands Kroon wordt gefinancierd, biedt hulp. 

1 op de 6 mensen laaggeletterd in Nederland

Mirjam Bus, lokaal projectleider ‘Voel je goed!’ vertelt: “Het is gebleken dat deze grote groep laaggeletterden meer gezondheidsproblemen ervaart. Ook heerst er veel eenzaamheid en schaamte onder deze groep. Dat is niet nodig, want er is écht wel wat aan te doen. Ongeacht de leeftijd. Wij gaan in kleine groepjes aan de slag om je te ondersteunen op zowel gezondheid als taal.” 

Het programma is ontwikkeld door De Stichting Lezen en Schrijven. De 20 korte bijeenkomsten worden begeleid door getrainde vrijwilligers én een dietist . De gemeente Hollands Kroon zal het gehele programma financieren. De opdrachtnemers zijn De Cultuurschuur en de Stichting Sport & Welzijn. Vanuit haar rol als verbinder bij de stichting Sport & Welzijn en haar ervaring als leefstijlcoach heeft Mirjam het initiatief genomen om het programma in Hollands Kroon uit te rollen. 

Hulp op maat

Het programma is geen standaard cursus, het wordt afgestemd op je eigen (taal) niveau. Daardoor kan iedereen die moeite heeft met lezen en schrijven, maar wel aanspreekbaar is in het Nederlands, meedoen. Mirjam: “De focus ligt op leefstijl. Het is geen cursus om te leren lezen of schrijven, maar het is wel mogelijk om na dit programma door te stromen naar een taalcursus. Wij bieden hulp op maat. Er ligt vaak een relatie tussen mensen met laaggeletterdheid en medische klachten. Medicijnen worden soms verkeerd gebruikt, omdat de bijsluiter niet begrepen wordt. Gezond leven is moeilijk voor laaggeletterden, omdat een boek erover lezen lastig is, of een afvalprogramma te ingewikkeld is. Laat staan het volgen van recepten. Allemaal belemmeringen die een gezonde leefstijl in de weg staan. We zien vaak dat mensen met medische klachten de huisarts verlaten met een doorverwijzing naar een diëtiste en daar helemaal niet aankomen. Of er wel aan beginnen, maar de begeleiding niet afmaken, omdat het te complex is. Ze vallen dus tussen de wal en het schip. Juist deze groep mensen willen we helpen met ons leefstijlprogramma.” 

De aanmelders worden verdeeld in kleine, overzichtelijke groepjes van maximaal 6 personen en komen 2 á 3 uur per week bij elkaar in de Cultuurschuur. Mirjam: “We hebben bewust gekozen voor de Cultuurschuur want daar worden veel activiteiten georganiseerd. Laaggeletterdheid brengt vaak eenzaamheid met zich mee. Deze mensen draaien soms, tot hun grote verdriet, niet volledig mee in de maatschappij. In de Cultuurschuur werken veel vrijwilligers en zijn er koffieochtenden om sociale contacten op te doen. Wellicht willen deelnemers na ons programma doorstromen naar een taalcursus of gezellig meedoen met andere activiteiten.

Supermarktsafari

Het programma behandelt elke week één onderwerp, bijvoorbeeld energie, bewegen of gezond koken. Een rondje door het dorp lopen of een bezoek brengen aan de supermarkt hoort daar ook bij. In het dorp kom je natuurlijk veel verleidingen tegen: de snackbar of de banketbakker, je leert hoe je deze verleidingen kunt weerstaan en gezondere keuzes kunt maken. Iedere deelnemer mag ook zelf aangeven waar het probleem ligt. Samen met een diëtist wordt tijdens een supermarktsafari uitgelegd hoe je tussen het enorme aanbod de juiste keuzes kunt maken. 

Smoesjes worden ingezet

Er zijn veel gradaties van laaggeletterdheid, ongeveer de helft van de mensen heeft een baan. Het zijn niet altijd banen waarbij je niet hoeft te lezen en schrijven. Mensen met laaggeletterdheid zijn vaak een kei in het verzwijgen van hun probleem en in dingen omzeilen, dus een baan kost extra veel energie. Als er gelezen of geschreven moet worden, worden vaak smoesjes ingezet, zoals ‘ik ben mijn bril vergeten’, ‘ik schrijf zo onduidelijk’ of ‘mijn laptop is stuk’. Het programma biedt ook ondersteuning bij computervaardigheden.

Uit de taboesfeer

Mirjam: “Het grootste probleem is schaamte en ontkenning, daarom is het ontzettend belangrijk dat aandacht besteed wordt aan laaggeletterdheid. Niet goed kunnen lezen of lage computervaardigheden moeten uit de taboesfeer! Je bent niet de enige die hier last van heeft. Ik hoop dat veel mensen zich bij ons aanmelden en hierna makkelijker hun weg kunnen vinden in het leven. Neem de stap, het is gratis!”

Het programma ‘Voel je goed’ zal eind oktober starten, als er minimaal 4 inschrijvingen zijn. Inschrijven kan bij Mirjam via Info@embeeprojects.nl of telefonisch 0611190324. Locatie: De Cultuurschuur, Loggersplein 1 in Wieringerwerf. Voor bedrijven in Hollands Kroon is het mogelijk om kosteloos het leefstijlprogramma in-house te organiseren.


Mirjam Bus, projectleider ‘Voel je goed’. (Foto: aangeleverd)