Inspirerende lezing Hans van Santen

Algemeen
VOC-commandeur Wollebrant.
VOC-commandeur Wollebrant. (Foto: aangeleverd)

WIERINGERWERF - Oktober is de Maand van de Geschiedenis, dit is het grootste geschiedenisevenement van Nederland met door het hele land veel activiteiten in musea, bibliotheken, boekhandels en archieven
Daar sluit de lezing in de Cultuurschuur mooi bij aan. Deze gaat over VOC-commandeur Wollebrant Geleynsen de Jongh door Hans van Santen.

Hans van Santen schreef onlangs de biografie over van Geleynssen de Jongh (Van Alkmaarse wees tot commandeur van de VOC.), het rijke leven van Wollebrant Geleynssen de Jongh (1594-1674). Een eenvoudige jongen uit Alkmaar die vroeg in zijn jeugd zijn ouders verloor en vervolgens in dienst trad van de VOC en daar een lange en mooie loopbaan heeft gehad. Hij was ruim dertig jaar werkzaam in Batavia, Borneo, Halmaheira, India en Perzië. Rakte betrokken bij een oorlog in Perzië, maakte een hongersnood in India mee en leed een aantal maal bijna schipbreuk. Als commandeur van de retourvloot keerde hij in 1648 terug naar Nederland en ontving als dank van de Heren XVII een mooie gouden ketting. Vervolgens leefde hij nog een kwarteeuw als rijke pensionado in zijn huis in de chique Langestraat in Alkmaar en op zijn boerderij in de Heeerhugowaard.
Het bijzondere aan deze compagniesdienaar is, dat hij zoveel bewaarde; er is meer dan vijf meter archief van de man over en dat geeft een verrassend inzicht in de handel en wandel en denkwijze van deze zeventiende eeuwer met een oprechte en grote belangstelling voor de Aziatische cultuur.

Woensdag 12 oktober, aanvang 19.30 uur - theaterzaal Cultuurschuur, Wieringerwerf.
Na de korte jaarvergadering verzorgt Hans van Santen delezing over Wollebrant Geleynsen de Jongh.