Tekort aan pleegouders: ‘Onze deur staat open’

Algemeen
Pleegzoon Menno met Sandra Olij.
Pleegzoon Menno met Sandra Olij. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WINKEL -  Er is een tekort aan pleegouders in Nederland. Daarom komt Pleegzorg Nederland van 2 tot en met 9 november met de Week van de Pleegzorg. De pleegzorgaanbieders Kenter Jeugdhulp, Levvel, Parlan en William Schrikker Gezinsvormen begeleiden samen in NoordHolland Noord rond de 500 pleeggezinnen waar ruim 600 pleegkinderen wonen. In Noord-Holland Noord wachten 50 kinderen en jongeren op een passende plek in een pleeggezin. Zij krijgen wel hulp, maar er is nog geen pleeggezin beschikbaar. Voor deze kinderen telt iedere dag en daarom is de Week van de Pleegzorg zo belangrijk. Omdat ieder kind anders is, zoekt Pleegzorg een heleboel verschillende soorten pleegouders. Sandra Olij-Leijds zorgt samen met haar man al 8 jaar voor pleegkinderen. 

Door: Sandra Ooms

Sandra en Michael Olij bieden Menno (12) een liefdevol thuis

Sandra Olij-Leijds en Michael Olij wonen heerlijk op een grote boerderij in Winkel, samen met hun drie zoons van 19, 22 en 24. Omdat haar hart en huis groot genoeg zijn besloot ze samen met haar gezin zich in 2014 aan te melden voor deeltijdpleegzorg. 

Vrij snel hierop kwamen er twee jongetjes, een tweeling van 3 jaar oud. Ze logeerden om de week een weekend, om de moeder te ontlasten. De tweeling had wat problemen met de taal- en spraakontwikkeling. Vier jaar lang hebben ze de tweeling zo goed mogelijk begeleid tot de moeder het zelf weer kon. 

Na deze periode stopte Sandra met werken. Sandra vertelt: “Op dat moment dacht ik: we kunnen er wel een kind bij hebben, voltijds. Er was genoeg ruimte in mijn leven om dit te bewerkstelligen. We besloten ons aan te melden voor de crisisopvang. Crisisopvang houdt in dat er een kind voor bepaalde tijd bij je in huis komt wonen. Voor ons was dat Menno.

Een klein blond jongetje stapte uit de auto

Op een dag stapte er een klein, blond jongetje uit een auto voor ons huis. Een poppetje om te zien. 7 jaar was hij. Per direct was ik bereid om hem onvoorwaardelijke liefde te geven. Hij kwam binnen met twee begeleiders van de pleegzorg die wij niet kenden. Je hebt op dat moment nog geen idee wat je ervan kunt verwachten. Mijn middelste zoon, destijds 17 jaar, nam hem mee naar buiten om te springen op de trampoline.

Een kind in pleegzorg heeft meestal wel een rugzakje. Dat was bij Menno niet anders. Hij was best beschadigd. Eerst woonde hij bij zijn ouders, daarna bij de crisisopvang en nog twee gezinnen, voordat hij bij ons binnen stapte. Steeds verhuizen was een aanslag op zijn zelfvertrouwen. Hij had hierdoor gedragsproblemen en best veel boosheid in zich. Hij wist op zijn beurt ook niet wat hij van ons kon verwachten. 

Menno kwam bij ons in de zomer, we besloten met het hele gezin op vakantie te gaan. Ook om te kijken of alles ging werken met Menno in ons gezin. Natuurlijk was alles nieuw voor iedereen en het was soms best zoeken, maar het ging goed, die vakantie. Na de vakantie ben ik met mijn gezin om tafel gaan zitten om te bespreken hoe iedereen de komst van Menno heeft ervaren. Mijn man en kinderen hebben net zoveel inbreng als ik als het gaat om grote beslissingen. We waren er al vrij snel uit: van ons mocht Menno blijven. We wilden absoluut niet dat Menno weer moest verhuizen. ‘Wij kunnen dit’, besloten we. Alles blijft en bleef bespreekbaar, wat er ook zou komen. We zijn een warm, open gezin. 

Beschadigd

Een kind dat beschadigd is laat bepaald gedrag zien. Menno wilde graag de controle houden, hij was immers al eerder in de steek gelaten. Zomaar aanraken kon ook nog niet. Boosheid kon ook zomaar naar boven komen. Wat ik heb geleerd is dat je achter het gedrag moet kijken en je jezelf heel goed moet realiseren waar dit gedrag vandaan komt. Het heeft weinig zin om boos te worden of te straffen. Dat heeft een averechts effect. Ook is het belangrijk om de contacten met de familie, die er nog zijn, goed te houden. Elke 6 weken krijgen we bezoek van de familie van Menno en gaan we bijvoorbeeld naar Jump City, daar geniet hij erg van.

Het verschil maken

Je moet niet verwachten dat je een kind gaat ‘redden’, maar je wel ten volle realiseren dat je een verschil kunt maken in het leven van een kind. Wij hebben een groot gezin en onze biologische zoons hebben allemaal een vriendin. Soms kan het even botsen met elkaar. Dan komen er wat storingen, omdat je de pleegkinderen anders benadert dan je eigen kinderen. Ze vinden bijvoorbeeld dat ik minder streng ben voor de pleegkinderen dan voor hun. Dat is even schipperen en heel goed in gesprek blijven met elkaar. Het voordeel is wel dat onze kinderen ouder zijn en het allemaal heel goed kunnen begrijpen. Het is hier vaak enorm gezellig, de jongens nemen Menno soms mee naar de dierentuin of hun vriendinnen gaan bijvoorbeeld koekjes met hem bakken. Dat zijn momenten waar ik erg van kan genieten. 

Menno is gegroeid 

In de vier jaar dat Menno bij ons is zie ik dat hij eindelijk weer het vertrouwen terug krijgt. Hij weet en voelt dat wij hem geborgenheid, veiligheid en zekerheid bieden. Zijn zelfvertrouwen is gegroeid en hij weet dat hij er mag zijn. Zelfs nu nog, de afgelopen weken, zie ik hem steeds groeien. Hij heeft leren reflecteren en het gaat ontzettend goed op school.”

Onze deur blijft open staan 

In de loop van de jaren kwam er nog een jongen van destijds 13 jaar in beeld. Ook hij is opgenomen in het gezin. “Wij hebben heel veel te bieden”, vertelt Sandra, “Een groot huis met 6 slaapkamers, een grote schuur waarin onze zoons vaak feesten houden, een gym en paarden. Er is hier zoveel te doen. En we bouwen ook nog eens bij. Onze kinderen gaan op een gegeven moment ook het huis uit. Dus op termijn kunnen we wel meer kinderen een veilig ‘thuis’ bieden. 

Ook pleegouder worden? 

Er zijn verschillende vormen van pleegzorg: voor korte of voor langere tijd, zeven dagen per week of een dag(deel) per week, voor weekenden en vakanties of tijdens crisissituaties. Pleegouders kunnen zelf kiezen voor welke vorm(en) zij beschikbaar willen zijn. De pleegzorgorganisatie zoekt een vorm die het beste is voor het kind. Er is op dit moment een tekort aan pleeggezinnen. Wie een kind structuur, warmte en veiligheid kan bieden, kan in principe pleegouder worden.

Online informatiebijeenkomst

Mensen die willen onderzoeken of pleegzorg bij hun gezin past, kunnen zich aanmelden voor de online informatiebijeenkomst op 10 november om 20.00 uur via https://openjewereld.nu/regio/noord-holland/