Wereldlichtjesdag in Hollands Kroon op 11 december 2022

Algemeen
Wereldwijd steken mensen een kaarsje aan.
Wereldwijd steken mensen een kaarsje aan. (Foto: aangeleverd)

HOLLANDS KROON - Op de tweede zondag in december is het sinds 1997 Wereldlichtjesdag. Wereldwijd komen mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken. Zij steken om 19.00 uur een kaarsje aan. Daarom zetten de gemeente op zondagavond 11 december de poorten open van de begraafplaatsen Anna Paulowna (Middenweg), Middenmeer, Wieringerwaard, Zandburen (Hippolytushoef) en Stroe. Dat doen ze om ouders, grootouders, familie, vrienden en andere belangstellenden te ontvangen, zodat zij een lichtje kunnen aansteken.

Golf van licht gaat door de wereld

Doordat mensen over de hele wereld om 19.00 uur een lichtje aansteken ontstaat er door de verschillende tijdzones in de wereld een golf van licht. Zo wordt de wereld een beetje lichter voor de mensen die hun kind(je) hebben verloren. Zij zijn niet alleen met hun verdriet. Het maakt niet uit of het gaat om een verloren verwachting, hoe oud het kind(je) was of hoe lang het geleden is. Het overleden kind(je) is altijd in iemands hart en gedachten.

Elke begraafplaats krijgt een eigen invulling 

De plaatselijke uitvaartondernemers en vrijwilligers zorgen voor de organisatie. Er worden lichtjes aangestoken en er is een mogelijkheid de naam van het overleden kind(je) te (laten) noemen. Dan is er een moment van stilte. Ook is er muziek en worden er gedichten voorgelezen. Daarna kan iedereen elkaar ontmoeten, om samen dit moment en deze herinnering te delen.

Mensen van alle leeftijden, van jonge kinderen tot volwassenen, iedereen is welkom. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen, blijven hetzelfde en verbinden de aanwezige mensen.

Op deze Wereldlichtjesdag ben je vanaf 18.30 uur welkom op één van de begraafplaatsen, zodat om 19.00 uur de lichtjes aangestoken kunnen worden.

Om deze avond goed te organiseren wordt het op prijs gesteld dat je je vooraf aanmeld via https://www.hollandskroon.nl/opgave-wereldlichtjesdag-11-december-2022.