Het eerste hospice in Hollands Kroon opent in juli 2023 de deuren

Algemeen
Esther de Kort en Willemiek Dijkhof.
Esther de Kort en Willemiek Dijkhof. (Foto: Vincent de Vries)

WESTERLAND – Als alles meezit - en daar ziet het er nu wel naar uit - zal het eerste hospice in Hollands Kroon in juli 2023 de deuren openen: hospice Het Tweede Thuis. Er is al een hospice in Den Helder, Schagen, Alkmaar en Hoorn, echter in Hollands Kroon was nog een lege plek. Die plek wordt nu ingevuld met een hospice dat wordt gerealiseerd in een stolpboerderij aan de Westerlanderweg 11 in Westerland.

Door: Sandra Ooms

Wens uit de gemeenschap wordt vervuld

“In 2014 ging het balletje rollen, toen Patricia Wijnmalen met het mooie initiatief kwam om in Hollands Kroon een hospice te realiseren”, vertelt Willemiek Dijkhof, bestuurslid van Het Tweede Thuis.  “Na contact met Gijs Wilms; voorzitter van stichting Het Tweede Thuis, die eigenaar is van de stolpboerderij aan de Westerlanderweg, kwam deze locatie in beeld als toekomstig hospice. Sterker nog: de boerderij mocht geheel en alleen voor een goed doel worden gebruikt.” De stichting is verantwoordelijk voor de gebouwen en de exploitatie daarvan.  Er is ook een stichting Vrienden van Het Tweede Thuis opgericht, die zich met name richt op het werven en trainen van de vrijwilligers en Het Tweede Thuis financieel zal ondersteunen vanuit verkregen subsidies, donaties, schenkingen en legaten.

Esther de Kort is sinds 10 oktober coördinator van het hospice. Voorheen werkte ze in het hospice in Den Helder als verpleegkundige. Esther: “Daar kregen we ook gasten uit Hollands Kroon. Voor de partner en familie was het best ver om naar Den Helder te komen. Onze gasten willen graag in hun vertrouwde omgeving blijven en daar ook sterven.”

Willemiek beaamt dit. “Patricia is destijds, in 2014, al gestart met een onderzoek naar de behoefte voor een hospice in Hollands Kroon. Uiteindelijk ontstond ons bestuur. Er moesten heel veel stappen gezet worden om tot de bouw van een hospice te komen, de gemiddelde doorlooptijd is wel 7 jaar. Een eis van geldschieters is ook dat de wens uit de gemeenschap moet komen. We hebben op markten gestaan voor meer bekendheid, informatiebijeenkomsten georganiseerd en er is een website gemaakt. Vanuit de gemeenschap zijn een aantal initiatieven georganiseerd, waarvan de opbrengst gedoneerd is aan het hospice. Uiteindelijk werd duidelijk dat de komst van een hospice gedragen wordt door de inwoners van Hollands Kroon. Echter, zonder de volhardende inzet van onze voorzitter Gijs Wilms was dit hospice er niet gekomen. Als er ooit iets tegenzat qua financiële tegemoetkomingen bleef hij graven en onvermoeid doorzoeken naar andere oplossingen. De financiering van het hospice is deels via crowdfunding middels een lening en een stuk sponsoring ontstaan. “We zijn trots dat we zover zijn gekomen.” 

Esther heeft een stappenplan gemaakt. “Er komt nog heel wat bij kijken om tot het punt van de opening in juli 2023 te komen. Achter de schermen moet er zoveel gebeuren. Van de aankoop en de organisatie van de inrichting tot het aanleggen van een solide netwerk. De verpleegkundige zorg zal worden geleverd door Omring.”

Het wordt prachtig

Willemiek: “De stolpboerderij is straks voorzien van 6 prachtige appartementen van 40m2. Als de gasten ’s morgens de gordijnen openschuiven krijgen ze een schilderij te zien: prachtig uitzicht op het Amstelmeer. We zijn zó trots, de ligging is fantastisch! De buitenkant van de stolpboerderij wordt zo authentiek mogelijk gehouden en ook de oude hooischuur wordt in ere hersteld. In deze prachtige ruimte kunnen mensen opgebaard worden. Dit is echter niet alleen voor gasten uit het hospice maar voor eenieder die dat wil. Tevens is er een kleine ruimte om afscheid te nemen met 10 á 15 mensen, ook vanaf hier is het uitzicht sereen en mooi. Wij doen ons uiterste best om onze gasten straks een warm welkom te geven.”

Een ‘Thuis huis’ 

Esther: “Het Tweede Thuis is een bijna thuis huis. Een huis waar mensen in alle rust en geborgenheid en ondersteund door hun dierbaren, professionele en vrijwillige zorg ontvangen en hun laatste levensdagen kunnen doorbrengen. Iedereen is straks welkom. Maar ook écht iedereen! We krijgen een vergoeding via het Ministerie van VWS per opgenomen gast, nadat we twee jaar in bedrijf zijn. Juist in deze periode zijn wij blij met extra donaties. We vragen bij opname ook een bedrag voor bad, bed en brood. Dit bedrag wordt door de aanvullende zorgverzekering geheel of gedeeltelijk vergoed. Wij willen dat iedereen in Hollands Kroon weet dat wij er zijn, en als het thuis niet meer gaat, het laagdrempelig is om bij ons te komen.

Zijn 6 appartementen genoeg?

Willemiek: “Hollands Kroon is groot, op deze locatie hebben we nog een mogelijkheid om uit te breiden in de toekomst, maar we gaan eerst beginnen met deze appartementen. We zullen snel genoeg merken hoe groot de vraag is. In Schagen en Den Helder is die vraag heel groot. We moeten kritisch zijn met wie we opnemen en wie niet. “We kunnen alleen gasten opnemen met een levensverwachting tot drie maanden, op indicatie van een specialist of huisarts, maar ook hun inschatting is niet altijd waterdicht.”

Esther: “Soms ontstaat hierdoor een tragische situatie. Zo hadden we eens een oudere dame opgenomen die niet goed voor zichzelf kon zorgen en hierdoor steeds zieker werd. In het hospice word je natuurlijk gigantisch in de watten gelegd. De dame knapte ontzettend op door de aandacht en zorg die we haar boden. Dan moet je het gesprek aangaan of ze in het hospice nog op de juiste plek zit. Hoe schrijnend ook.”

Vrijwilligers gezocht

Esther vertelt dat sommige mensen het spannend en eng vinden om zich aan te melden als vrijwilliger. “Maar dat is echt niet nodig! Mensen hoeven echt geen zorgachtergrond te hebben. Empathisch vermogen is het allerbelangrijkste. Er is een verpleegkundig team aanwezig voor de zorg, deze hebben ondersteuning nodig. Iedere vrijwilliger krijgt een zorgtraining aangeboden. Verbinding is het belangrijkste gevoel dat we als team willen bereiken. Verbinding met elkaar, de gast en diens naasten. De gasten staan bij ons centraal.”

Het hospice heeft vrijwilligers nodig:

Zorgvrijwilligers

Deze zorgvrijwilligers zijn het hart van Het Tweede Thuis. Zonder vrijwilligers kan het hospice niet bestaan. Het hulpaanbod van deze vrijwilligers bestaat uit persoonlijke zorg voor de gast. Je ondersteunt hierbij ook in de zorg waarbij de verpleegkundige eindverantwoordelijk is.

Ondersteunende vrijwilligers

Alle taken die te maken hebben met onder andere het organiseren van festiviteiten, tuin onderhoud, boodschappen en het secretariaat worden uitgevoerd door ondersteunende vrijwilligers.

Word jij vrijwilliger bij in Het Tweede Thuis? Neem dan contact op met Esther of Willemiek.

Esther de Kort, tel: 06 – 41177477 / coordinator@hettweedethuis.nl 

Willemiek Dijkhof, tel: 06 – 24325369 / contact@hettweedethuis.nl