Vlnr: Linda met Jackie, Stefan, Cindy en Corinne.
Vlnr: Linda met Jackie, Stefan, Cindy en Corinne. (Foto: Vincent de Vries)

Moeder Linda voelt zich ‘omringd door een kring van lieve mensen’ dankzij Buurtgezinnen

Algemeen

HOLLANDS KROON –Ik wil elk gezin zien, ruiken, voelen en de dynamiek meemaken. De ene keer is dat zonder kinderen om lastige dingen te bespreken en de andere keer met kinderen om de sfeer te voelen en te kijken wat er leeft bij het kind. Als er dan een mooie match uitkomt is dat prachtig natuurlijk. 

Door: Sandra Ooms

Voorkomen dat mensen ver in de hulpvereniging terecht komen

Vaak zijn mensen al ver in de jeugdzorg-hulpverlening gerold en dat is jammer, want Buurtgezinnen is er juist om dát te voorkomen. Gezinnen zijn dan nog krachtig genoeg om een helpende hand te bieden in plaats van lamgeslagen op hulpverlening te wachten zodat zij jou gaan vertellen wat je moet doen”, meent Corinne Veldman-Louter, coördinator bij Buurtgezinnen voor de gemeente Hollands Kroon. Zij brengt gezinnen bij elkaar en begeleidt ze.

Dringend op zoek naar nieuwe matches in Hollands Kroon

Corinne vertelt: “Ik ben nu 2,5 jaar actief in Hollands Kroon en heb veel verzoeken van vraaggezinnen ontvangen, maar Hollands Kroon is zo groot, dat het me in een aantal gevallen nog niet is gelukt om een match te maken. Zo’n match luistert namelijk nogal nauw, je moet een passend steungezin vinden bij het vraaggezin op basis van gemeenschappelijke interesses en normen en waarden. Het liefst heb ik zoveel mogelijk keus, maar op dit moment lukt dat niet binnen mijn huidige aanbod. Ik hoop dat iedereen die dit leest even een bezoekje brengt aan onze website www.buurtgezinnen.nl/waar/noord-holland/hollands-kroon/ en daar de vraaggezinnen uit de regio bekijkt. Mogelijk ben je wel een uitstekend steungezin. Het hoeft niet veel tijd te kosten, een paar uurtjes per week is soms al genoeg om het verschil te maken voor een gezin én een kind. Vraaggezinnen vinden het vaak spannend om zichtbaar de vraag uit te zetten, daarom gebeurt dit meestal anoniem. In Hippolytushoef had ik een moeder die graag een steungezin buiten het dorp zoekt, omdat ze niet wil dat er gepraat wordt in het dorp. Wat ik vraaggezinnen op het hart wil drukken is dat een hulpvraag niet een zwaktebod is. Integendeel, hulp zoeken vergt kracht.”

We doen dit met liefde

Cindy (38) en Stefan Kiefte (41) wonen in Breezand en zijn ruim een half jaar steungezin voor moeder Linda van der Stoop (37) en haar dochter Jackie (10 maanden). Cindy: “Corinne was onze pleegzorgwerker, daarna is ons contact altijd gebleven. Wij hebben op dit moment twee ‘eigen’ meiden, Jedidja (14) en Hananja (13) en daarnaast hebben we nog twee pleegkinderen, een tweeling. Als pleeggezin willen we al jaren ons steentje bijdragen. Ons motto is dat we hier op aarde zijn gekomen om elkaar te helpen. Toen Corinne ons vertelde dat ze zou stoppen bij Parlan om voor Buurtgezinnen te werken hebben we gezegd dat ze ons mocht bellen als ze hulp nodig zou hebben. Op een gegeven moment schetste ze ons het profiel van Linda, met de intentie om informatie te vragen over kinderdagverblijven. Terwijl ze over Linda vertelde werd ik steeds enthousiaster en ik dacht ‘deze wil ik zelf’. Ik heb Corinne gebeld en gezegd dat ik een match had gevonden voor Linda, ze vroeg wie dat zou zijn en ik antwoorde ‘daar spreek je mee’. Corinne was verbaasd, ze had gedacht dat het wel maanden kon gaan duren voordat ze een match voor Linda had gevonden, omdat ze geen groot netwerk heeft in Breezand. Dus dat was snel beklonken. Met Linda hebben we eerst gewoon contact gehad via Whatsapp, we merkten dat de klik goed was. Daarna hebben we afgesproken. Vanaf haar eerste bezoek spreken we elkaar wekelijks. We bieden haar een luisterend oor als ze advies nodig heeft. Jackie gaat naar een gastouder als ze werkt, maar als ze daarnaast nog ergens tegenaan loopt dan ben ik er voor haar. Vaak is een gesprek luchtig maar soms gaan we ook de diepte in. Jackie heeft al eens bij ons gelogeerd en komt in december weer. We hebben inmiddels een fijne vriendschap opgebouwd. Als zij er even uit wil, dan komt Jackie gewoon bij ons. Onze pleegkinderen zijn ook dol op haar. Linda zei eens “Iedereen verdient een Cindy en Stefan”, dat ontroerde me. Ik hoop dat anderen, die dat hulp nodig hebben, ook een steungezin vinden. We zijn erg trots op Linda dat ze alles in haar eentje doet: werken, opvoeden en het huishouden. Dus we ondersteunen haar met liefde en hebben Linda en Jackie opgenomen in ons gezin.”

Mijn moederinstinct nam het direct over

Linda beaamt dit dankbaar: “Ik heb het zo getroffen met Cindy en Stefan, ik hoop dat dit interview andere mensen over de streep trekt om ook hulp te vragen. Dat gun ik iedereen. Ik kom uit een moeilijke en zware tijd. De vader van Jackie is niet in beeld en mijn ouders helaas ook niet. Er is mij op mijn zestiende verteld dat ik kinderen krijgen maar moest vergeten, want mijn eierstokken waren verkleefd. De zwangerschap van Jackie kwam dan ook als een verrassing. Eenmaal bij de verloskundige bleek ik al drie maanden zwanger te zijn. Toen ik de echo kreeg zag ik dat alles er al op en aan zat: armpjes en beentjes bewogen op het scherm. Toen sprongen de tranen in mijn ogen. Mijn moederinstinct nam het direct over, een oergevoel vertelde mij dat ik Jackie koste wat kost wilde houden. Ze is mijn alles, mijn grote liefde. Een geschenk dat niet op een beter moment in mijn leven kon komen.

Ik doe alles alleen en dat is best zwaar soms. Ik werk vier dagen in de week, dan gaat Jackie naar een gastouder. De andere drie dagen zorg ik zelf voor haar. Ik merkte dat ik het een beetje spannend vond om alles alleen te doen naast mijn werk. Mijn ouders zijn natuurlijk niet in beeld en soms zie ik teveel beren op de weg. Via via kwam ik in aanmerking bij Buurtgezinnen en kreeg te horen dat het wel maanden kon gaan duren voordat ik een match zou hebben. Dezelfde week kwam Corinne er al op terug. ‘Ik heb een match gevonden’ zei ze. Het was wel een match die anders was dan ik me had voorgesteld. Ik wilde graag een ouder echtpaar die als een soort opa en oma konden fungeren voor Jackie en Cindy en Stefan zijn van mijn leeftijd. Linda lacht als ze zich plots iets herinnert: Cindy zei eens ‘Nou Linda, als je dat wil, dan wil ik best een grijze pruik opzetten en een rollator kopen hoor!’. We zijn nu dikke vriendinnen. En het mooie is, ze wonen bij ons om de hoek. Het is perfect!”

Ik ben blij dat ik aan de bel heb getrokken. Naast mijn fantastische gastouder, Froukje Lever uit Wieringerwaard  - waar ik vaak na mijn werk óók nog eens mag aanschuiven voor het eten - hebben Jackie en ik nu ook nog eens Cindy en Stefan in ons leven. Ik ben omringd door een kring van lieve mensen.“


Afbeelding
Rode Kei uitgereikt in Wieringerwaard Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Lezen bij De Sammeltjes in Hippolytushoef Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Rotary Wieringerland helpt Brigitte op weg Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Jongeren in de Kop oriënteren zich op beroepskeuze Algemeen 30 jan, 12:33
Afbeelding
Blues en rock in De Roode Eenhoorn in Nieuwe Niedorp Algemeen 30 jan, 11:35
Afbeelding
Gemeenteraad Hollands Kroon verdeeld over visie IJsselmeerkust Algemeen 30 jan, 10:58
Afbeelding
Bijna-brugklasser ontdekt Wiringherlant middels escaperoom Algemeen 30 jan, 10:33
Afbeelding
De dag van het werkplezier: 'Werken in de thuiszorg is écht leuk!' Algemeen 26 jan, 15:23
Afbeelding
'Met ons vakkundige team willen we iedereen helpen' Algemeen 26 jan, 11:17
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Rabobank blijft de komende drie jaar founding partner van alle zes de Uitdagingen in Noord-Holland. Algemeen 25 jan, 15:58
Afbeelding
Provincie Noord-Holland zoekt vrouw voor onderscheiding Algemeen 25 jan, 15:54
Afbeelding
De 10 vragen aan... Corina Groeneweg Algemeen 25 jan, 13:05
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Hollands Kroon

Op Rodi Hollands Kroon volg je het laatste nieuws uit Hollands Kroon. Rodi Hollands Kroon informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Hollands Kroon

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Hollands Kroon in je mailbox.