Vuurwerkregels in Hollands Kroon 2022

Algemeen
Spetterend 2023 in.
Spetterend 2023 in. (Foto: Rodi)

HOLLANDS KROON - Ieder jaar gaan we weer knallend het nieuwe jaar in. Helaas vallen er ook ieder jaar nog steeds gewonden bij het afsteken van vuurwerk. Na twee opeenvolgende jaren met een vuurwerkverbod, snakt iedere vuurwerkliefhebber weer naar een jaarwisseling zoals we die kennen van vòòr de coronaperiode. Hoe zit het met de vuurwerkregels die tot nu toe bekend zijn in Schagen?

De voornaamste reden waarom er de afgelopen jaren een vuurwerk verbod gold, was om de druk op de zorg te verlichten. De jaarwisseling van 2022-2023 kan waarschijnlijk verlopen zoals we van oudsher gewend zijn.

Regels in Hollands Kroon

Binnen Hollands Kroon komt geen algeheel vuurwerkverbod. Wel is de gemeente aan het kijken of zij vuurwerkvrije zones kunnen/gaan instellen. Hierbij moet gedacht worden aan gebieden rondom winkelcentra en zorginstellingen en kinderboerderijen.

Algemene regels

- Landelijk is bepaald dat je alleen vuurwerk mag afsteken op 31 december vanaf 18:00 tot 02:00. Steek je buiten deze tijden toch vuurwerk af? Dan is de kans groot dat je een boete riskeert of dat jou knallende spektakel in beslag genomen wordt (vanaf categorie F2).

- Het kopen van F1-vuurwerk is toegestaan vanaf 12 jaar en F2-vuurwerk vanaf 16 jaar. Per huishouden is is maximaal 25 kg vuurwerk toegestaan. 

- Afgelopen jaarwisseling in 2021 is door de politie veel illegaal vuurwerk in beslag genomen. In Nederland is dit soort niet toegestaan. Je mag het zowel niet bezitten als niet afsteken.

Illegaal vuurwerk

Ook de regelgeving wat betreft illegaal vuurwerk is omhoog geschroefd. Illegaal vuurwerk bestaat uit cobra’s, vlinders, nitraten, lawinepijlen, strijkers en mortierbommen. Steek je het toch af? Dan riskeer je een boete. Onthoud dat er in Nederland drie vuurwerk verkoopdagen zijn eind december. Zo is de kans groot dat jij niet ‘per ongeluk’ toch illegaal vuurwerk aanschaft. De vuurwerk verkoopdagen in 2022 zijn 29, 30 en 31 december. 

Carbid schieten

Carbidschieten is legaal. In een melkbus een enorme knal produceren is een trend die vanuit het oosten steeds populairder wordt in de Noordkop. Op nationaal niveau heeft de overheid geen wetgeving ingevoerd die restricties stelt aan het carbidschieten. Carbid schieten is wél verboden in de gemeente Schagen. Zo staat te lezen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV artikel 2:74A).