De dag van het werkplezier: ‘Werken in de thuiszorg is écht leuk!’

Algemeen
Inge Ruijter en Jamy Quakernaat.
Inge Ruijter en Jamy Quakernaat. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WIERINGERMEER - Elke laatste dinsdag van januari is het de Dag van het werkplezier in de zorg. Een dag waarop Nederland het werkplezier van zorgprofessionals in de spotlights zet. Het is dé dag om, samen met collega’s, stil te staan bij het waardevolle beroep van zorgprofessional. Jamy Quakernaat (31) en Inge Ruijter (35) werken beiden in het Omring Thuiszorgteam Wieringermeer. Beide dames zijn zo enthousiast dat ze absoluut geen intentie hebben deze werkplek te verlaten. Wat maakt het werken in Wieringermeer dan zo bijzonder? 

Door: Sandra Ooms

Ruim een jaar is Jamy nu als wijkverpleegkundige betrokken bij TZT Wieringermeer. En met volle tevredenheid. “Ik heb eerder in Den Helder gewerkt. Dat was leuk, maar het paste niet bij mij. Ik kom uit een dorp en het stadsleven stond best ver van mij af toen ik begon. In de Wieringermeer zijn korte lijntjes, dat werkt erg fijn. Als ik iets aangeef, wordt dat direct opgepakt en kan ik vrij snel iemand op de juiste manier helpen. Het gebied is enorm groot, maar ook dorps. In Middenmeer kom je wat meer in de rijtjeshuizen en in Slootdorp loop je ineens een stal in en sta je tussen de koeien. Het werkgebied is enorm divers. Dat is heel prettig werken.”

Net dat beetje meer

“Wat mij de meeste voldoening geeft is ‘net dat beetje meer’ doen voor iemand. Een zorgvraag komt meestal vrij abstract binnen. Bijvoorbeeld: een cliënt die wondzorg nodig heeft of gewassen moet worden. Als je eenmaal het huis binnenloopt kan de situatie totaal anders zijn dan de overdracht doet vermoeden. In sommige gevallen merk ik dat de drempel om ergens mee naar de huisarts te gaan erg hoog is. Wij zijn de ogen en oren van de huisarts. Als voorbeeld: soms twijfelen cliënten of zij met een bepaalde klacht naar de huisarts moeten gaan. In sommige gevallen maak ik met toestemming van de cliënt wel eens een foto en overleg ik met de huisarts of een bezoek nodig is. Of als ik zie dat iemand een ergotherapeut nodig heeft om langer en veiliger thuis te wonen, regel ik dat, in overleg met de cliënt. De uitdaging is de zorg te bieden die aansluiten bij de mogelijkheid van de thuiszorg en de wensen van de cliënt. Als me dat lukt, is mijn werkdag geslaagd!”

 ’Soms zit er een knorretje tussen’

Inge is Verzorgende IG en al tien jaar werkzaam in team Wieringermeer. Ze komt iets vaker bij de cliënten thuis dan Jamy. “Er heerst hier gewoon een fijne sfeer. Cliënten zijn nuchter en waarderen ons echt als team. Over het algemeen zijn de mensen allemaal sociaal en open. Natuurlijk zit er wel eens een knorretje tussen, maar dan is het dus de uitdaging om ook met die persoon een fijn contact op te bouwen.”

Oprecht geïnteresseerd

Jamy: “Ik ben erg blij met ons team. We zijn oprecht geïnteresseerd in elkaar en in onze cliënten, daar is niets gespeeld aan. Als je hulp biedt aan huis sta je er vaak alleen voor, maar als ik denk ‘Oh jee, dit ga ik fysiek even niet redden’ dan zijn er altijd collega’s bereid om te helpen. Ons team is heel flexibel en we hebben een groot improvisatievermogen. Ik voel me ook heel erg serieus genomen. Als ik een goed idee heb zijn ze altijd bereid om te kijken of ze daar iets mee kunnen. Ik heb invloed op de zorg, dat is fijn. Van schoonmaker tot directeur, iedereen blijft hier in zijn waarde. We zijn echt één team.”

Frietjes en muziek

“We doen ook echt leuke dingen samen. Vrijdag is patatdag. Dan halen we frietjes en zetten een muziekje aan tijdens de lunch. Buiten het werk om hebben we regelmatig leuke uitjes. En die zijn ook écht leuk!’, lacht Inge. Jamy beaamt dit: “Er is veel gezellig contact. ik vind het altijd heerlijk om op vrijdag het weekend in te luiden met mijn collega’s.”

Wat Inge en Jamy betreft is het wel duidelijk: Thuiszorgteam Wieringermeer is verreweg de leukste werkplek als je een baan in de zorg ambieert.