Gerard van der Velde ontvangt Koninklijke Onderscheiding na 50 jaar bestuurswerk

Algemeen
Gerard met burgemeester Rian van Dam.
Gerard met burgemeester Rian van Dam. (Foto: Pers Bureau Dasbach)

KREILEROORD -  Gerard van der Velde (79) uit Wieringerwaard werd op donderdag 16 maart verrast met een Koninklijke Onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gerard heeft gedurende maar liefst 50 jaar diverse bestuursfuncties bekleed voor verschillende verenigingen, waaronder de LSBO-HK, de Dorpsraad Kreileroord, de Senioren Vereniging de Doorbraak, de Samenwerkingsverband Activiteitenverenigingen Wieringermeer, de tuinbouwvereniging Kreileroord en voetbalvereniging Kreileroord.

Totaal verrast en beduusd

De uitreiking vond plaats tijdens de jaarvergadering van de buurtvereniging Kreileroord, waarbij de burgemeester van Hollands Kroon, Rian van Dam, het zaaltje binnenkwam. Gerard was sprakeloos en verrast toen hij zijn familie zag binnenkomen en de burgemeester de onderscheiding aan hem uitreikte.

‘Wat komen jullie hier doen?’

Gerard gaf als eerste reactie, bij binnendringen van het zaaltje. “Wat komen jullie hier doen? we zijn aan het vergaderen”. Hij herkende de burgemeester niet direct en had ook niet meteen door dat zijn familie er was. De burgemeester grapte: “Dan is het mij goed gelukt om de gedecoreerde sprakeloos te maken!”


Gerard werd totaal verrast.- Foto Pers Bureau Dasbach (freelance)

Gerard heeft door de jaren heen een indrukwekkend aantal bestuurlijke functies vervuld en bouwt dat nu langzamerhand af. Zijn verdiensten hebben een grote betekenis gehad en het is dan ook zeer terecht dat hij deze onderscheiding heeft ontvangen. Bij personen die worden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau gaat het doorgaans om verdiensten met een grote uitstraling en betekenis, dat is bij Gerard zeker van toepassing.

Met de vraag hoe het nu voelde om een koninklijke onderscheiding te krijgen antwoordde Gerard met de woorden: “Ik ben totaal verrast en beduusd. Ik zag bij binnenkomst van de burgemeester dan ook totaal niet aankomen dat ik een onderscheiding zou krijgen. Ik zie het als een stukje waardering voor wat ik voor de gemeenschap heeft gedaan in het verleden, maar ik blijf, ondanks de Koninklijke onderscheiding, met beide benen op de grond staan, dat heb ik altijd gedaan.”

De Koninklijke onderscheiding is een mooie erkenning voor 50 jaar inzet en betrokkenheid bij diverse verenigingen en organisaties. Het is een inspiratie voor anderen om zich ook actief in te zetten voor de gemeenschap. Gerard heeft met zijn inzet een belangrijke bijdrage geleverd aan de samenleving en mag trots zijn op zijn prestaties.