Paasvee 2023

“Op een dag als Paasvee is het een genot om burgemeester te zijn”

Algemeen
Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen.
Burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen. (Foto: Pierre Mettes)

SCHAGEN - Een unieke samenwerking tussen de organisatie van Paasvee, de horeca van Schagen en de veiligheidsdienst laat de mondhoeken van burgemeester Marjan van Kampen Nouwen krullen. “Paasvee hoort bij stad Schagen en stad Schagen hoort bij Paasvee. Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden”, laat ze weten. Aankomende 29 maart staat Schagen in het teken van de Paasveetentoonstelling. Marjan van Kampen kan dan ook niets anders doen dan reikhalzend uitkijken naar deze feestelijke dag.

Voor het eerst sinds drie jaar is er weer vee aanwezig op de markt, komt er een officiële opening en bruist de stad weer van de mensen. “Ik zie dan trotse eigenaren van het vee, dagjesmensen en vanaf twaalf uur het publiek voor de horeca. Het is fijn dat het allemaal weer kan.”

‘Fantastisch dat dit in deze tijd nog kan’

In oktober is Marjan van Kampen (60) voor het tiende jaar op rij burgemeester van Schagen. De allereerste Paasvee-editie wist ze niet goed wat het inhield: “Een gekke gewaarwording vond ik het. Je loopt langs dikbillen en tussen het publiek door. Al snel realiseerde ik me dat het fantastisch is dat dit in deze tijd nog kan. Tegelijkertijd vond ik het ook spannend, je wilt dat alles veilig en goed verloopt.” Ze spreekt grote waardering uit naar alle organiserende partijen.”

De burgemeester zit woensdag 29 maart zeker niet stil. ’s Morgens start ze haar dag op bij de opening van de tentoonstelling, vervolgens loopt ze met Ingrid de Sain (zij opent de Paasveetentoonstelling) en de voorzitter Willem Keesom een rondje over Paasvee. Na de wandeling komt zij terug op het gemeentehuis. “In de loop van de ochtend ontvang ik collega’s waaraan ik laat zien hoe wij de veiligheid van Paasvee borgen. We hebben een prachtig evenement dat goed georganiseerd dient te worden. Zo kun je van elkaar leren.” 

Als de tentoonstelling afgelopen is, het vee weer in de wagen staat en het horecapubliek in groten getale de weg naar Schagen heeft weten te vinden, is het voor Marjan van Kampen tijd om terug te gaan naar het gemeentehuis. “Ik wil feeling houden met het evenement, de rest van de middag blijf ik in contact met de organisatie en de beveiligers.” De middag wordt afgesloten met een etentje waar gekeken wordt naar het verloop van de ochtend. Aansluitend vertrekt de burgermoeder met haar telefoon op zak naar huis, zodat ze - als er iets gebeurt – bereikbaar en dichtbij is.

De paaskoe

Wanneer alles goed is verlopen en er geen gekke dingen zijn gebeurd, wordt ze de volgende dag apetrots wakker. “Ik ben niet trots op mezelf, maar wél op de vrijwilligersorganisatie, de tentoonstelling en mijn eigen horeca die het gewoon hartstikke goed regelen”, glundert ze. Je kunt pas een evenement hosten als de bezoekers zich gezellig gedragen, de veiligheid geregeld is en de horeca alles voor elkaar heeft: “Mijn dank gaat dan ook uit naar alle bezoekers.”

‘Agrariër of boer zijn blijft een mooi beroep’

Met de Paasveetentoonstelling heeft de stad Schagen een prachtig evenement in huis. Met levend vee dat wordt gekeurd en waar iedereen publiekelijk bij kan zijn. “Je ziet hoe trots de eigenaren zijn op het vee en wat ze bereikt hebben. Dat is mooi.”

Van origine is Schagen een stad die is ontstaan vanuit de agrarische sector. Veel boeren die een product te verkopen hadden brachten deze naar de markt. In de katholieke kerk is niet Kerstmis, maar Pasen het grote feest. Vroeger liet de slager tien dagen voor Pasen het vlees zien wat de klanten vlak voor Pasen konden kopen in de winkel. “Als de slager met een paaskoe in de prijzen was gevallen, kon hij dat in de winkel via een oorkonde laten zien en verkocht hij zijn vlees vele malen beter. Tegenwoordig wordt ook getoond dat het dier goed verzorgd is.”

Waardevol

Paasvee is en blijft een groot goed in Schagen en de regio. “De boeren staan best wel onder druk in het kader van de stikstofproblematiek. Ik denk dat het juist goed is om ze aandacht te geven en te laten zien hoe zorgvuldig en waardevol de boeren omgaan met hun dieren. Ze zijn trots op hun vee. Deze traditie is iets uit de historie en het vak van agrariër of boer blijft een mooi beroep.” 

Marjan van Kampen geniet deze dag volop. “Ik hoop dat het goed weer is, zodat mensen ’s ochtends een rondje kunnen lopen en het feestpubliek ’s middags buiten hun biertje kan drinken. Op zo’n dag is het een genot om burgemeester te zijn”, besluit ze.

Door Anne Smit