Zeilen zonder beperkingen: ‘Ik vind altijd wel een manier’

Algemeen
"Mijn ouders zijn ook heel trots!"
"Mijn ouders zijn ook heel trots!" (Foto: AGHeeremansPhotography)

WESTERLAND - Jin Verbrugge (13) is geboren zonder linkerhand maar dat weerhoudt hem er niet van om alles te doen wat hij wil. Zo ook zeilen. Via een vriend kwam hij terecht bij de Watersportvereniging Amstelmeer in Westerland met de vraag of hij zeilles kon volgen. Jos Halsema (52) Hoofd-Opleidingen van de vereniging nam de taak op zich. 

Door: Sandra Ooms

Enthousiasme is zijn grootste drijfveer

“Toen Jin bij mij kwam met dit verzoek had ik heel even een twijfelmomentje’, vertelt Jos, “’Hoe ga ik dit aanpakken?’ dacht ik. Maar dat moment was zo voorbij. Jin is namelijk zo enthousiast en ziet razendsnel zelf de mogelijkheden om een oplossing te vinden voor iets wat een linkerhand zou moeten doen. Hij is heel slim. Wij hoefden alleen maar te sturen. Zo heb je bijvoorbeeld ‘de schoot’ op de zeilboot. Met de schoot bedien je de zeilen, middels hard en zacht trekken bepaal je de snelheid van de boot. Elke zeiler doet dit met zijn linkerhand. Ik wilde voorkomen dat het touw zou gaan knellen rondom Jin’s linkerarm, er zit namelijk heel veel kracht op de schoot door de wind op het zeil. Jin had direct de oplossing. Hij knelt de schoot tussen zijn arm en zijn lichaam.” Jin lacht . “Ja dat was eigenlijk best wel slim van mij hè!”. “Absoluut”, beaamt Jos. “Het verbaast met elke keer weer hoe goed hij het doet, zijn enthousiasme is zijn grootste drijfveer.

Jin legt uit dat hij totaal geen beperkingen ervaart. “Ik ben geboren zonder hand. Ik weet niet hoe het anders zou zijn. Vanaf dat ik klein ben probeer ik al uit te vogelen hoe iets moet en ik vind áltijd wel een manier om dit te doen.”

Zelfstandig zeilen

Jin zat op de Scouting en mocht af en toe mee zeilen op een grote boot. “Dat vond ik super leuk. Ik zocht nog steeds naar een hobby en die had ik nu gevonden: ik wilde écht leren zeilen. Zelfstandig. Via mijn vriend Daan de Ridder (13), die ook op de scouting zat, kwam ik bij deze watersportvereniging terecht. Daan zeilt al wat langer, maar ook ik leer steeds meer. Ik vind zeilen één van de leukste dingen om te doen. Voor mijn verjaardag heb ik een zeilboot gekregen van mijn ouders, een grote verrassing! Het is een ‘Laser’. Dat is een grotere slag boot dan de ‘Optimist’, waar ik nu les in heb, maar ik groei er vanzelf in. Ik oefen nu ook tussendoor.”

‘Dat klopt”, beaamt Jos. “We hebben drie groepen die we les geven. CWO 1 (vanaf 8 jaar), CWO 2 en CWO 3. De leerlingen groeien mee door de groepen heen. Jin heeft CWO 1 afgerond en begint het nieuwe seizoen van april t/m september aan CWO 2. Hij heeft nu ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de wedstrijden van ‘Combi Noord-West’. Combi Noord-West is een samenwerkingsverband van drie watersportverenigingen uit Westerland, Hoorn en Enkhuizen. Halverwege het seizoen vaart de jeugd van deze verenigingen wedstrijden tegen elkaar. De winnaars van deze wedstrijden komen één keer per jaar bij elkaar, eind september, de finaledag van het zeilseizoen. Op deze dag komen alle zeilers uit Nederland bij elkaar voor de finalewedstrijden. Dit zijn kinderen en jongeren t/m 20 jaar. Iedereen zeilt op eigen niveau.”

Zeilles voor een klein prijsje

Jos is zeiler in hart en nieren. “Al 31 jaar ben ik lid van de vereniging en 25 jaar ben ik instructeur trainer/coach. Het mooiste van mijn vak vind ik het enthousiasme van de jeugd. De vrijheid van de wind en het water. Maar vooral het overdragen van mijn hobby maakt het voor mij dubbel en dwars waard om elke week, op donderdagavond, zeilles te geven. Al onze intructeurs geven vrijwillig les. We krijgen hier niet voor betaald. Dat onderscheidt onze zeilvereniging van een zeilschool. Het prijskaartje is veel lager. Je kunt hier al 10 zeillessen krijgen voor 120 euro, exclusief het lidmaatschap van 25 euro. Een deel van dit geld gaat naar het Watersportverbond (een organisatie die alle wateractiviteiten regelt), en de rest naar het onderhoud van de boten en de Stichting CWO, waar de diploma’s vandaan komen.

Zo trots als een pauw

Jin wil zeker ook mee gaan doen aan de wedstrijden. Hij heeft ook nog een nieuwtje. De Watersportvereniging Amstelmeer is aanwezig bij ‘Sail Den Helder’. Hier hebben ze een ‘Optimist on tour’ presentatie. Jin straalt: “Ik mag daar drie dagen (29 juni t/m 1 juli) op een ‘Optimist’ boot laten zien hoe goed ik kan zeilen! Ik ben daar wel trots op. Mijn ouders zijn ook heel trots!”

Het hele jaar genieten

“Het is super genieten, het hele jaar door”, haakt Jos in. “Zo hebben wij één keer per jaar de ‘terugkom dag’. Dat is de zondag na de zomervakantie. Alle groepen van alle leeftijden komen dan bij elkaar van 8 tot 20 jaar. We zeilen op alle niveau’s richting een eilandje. Het is heerlijk, want iedereen wisselt dan steeds van boot. Zo stapt de oudere jeugd op een ‘Optimist’ en de jongere kinderen varen mee op een ‘Laser’. We gaan picknicken op het eilandje en tussendoor mag iedereen even mee op een speedboot. Dan hebben we een fantastische dag samen. Het is een feest voor iedereen!”

Ook interesse in zeilles?

Als je wilt zeilen is zwemdiploma A en B noodzakelijk. Op de website www.wvamstelmeer.nl vind je alle informatie, zo ook een inschrijfformulier. Voor vragen kun je mailen naar opleidingenwva@gmail.com of bellen naar 0651166157.


Jin met zijn vriend Daan en zeilleraar Jos - (Foto: AGHeeremansPhotography)