De lelies worden beregent.
De lelies worden beregent. (Foto: aangeleverd)

Studenten werken aan project ‘Leliegendarisch’

Agrarisch

HOLLANDS KROON – Acht jongens uit gemeente Schagen en Hollands Kroon studeren aan het Clusius College Hoorn de studie Plantenteelt Akkerbouw. Voor een project moesten ze een eigen onderneming starten. Zij kozen ervoor om lelies te gaan telen. Ook al zijn het nog studenten, ze voelen zich verbonden met alle boeren in Nederland.

Door Anne Smit

“In onze groep zitten twee zoons van bollentelers, zij kwamen met het idee lelies te gaan telen. We zijn hier meteen mee aan de slag gegaan,” vertelt Tom Smit (19). Het doel van dit project is om ervaring op te doen in een onderneming binnen de agrarische sector. “We hebben 0,1 hectare en 25.000 bollen. De bollen zijn dubbelneuzen. Als alles opkomt kunnen er dus 50.000 stelen worden geoogst,” legt Tom uit.

Prachtige sector

Hij is trots op wat zij al bereikt hebben. De lelies staan er ziekte- en plaagvrij bij. Binnen de groep is de taakverdeling strak geregeld. Zo hebben ze iemand voor de financiën, de marketing, de in- en verkoop, HR, en de logistiek. De lelies staan in Wieringerwerf en gezamenlijk dragen zij zorg voor de bollen. De jongens hebben een beregeningsinstallatie kunnen lenen en zo worden de bollen voorzien van voldoende water.

“Onze uitdaging was om de bollen vrij te houden van ziektes en plagen, want het wordt steeds moeilijker met het gebruik van spuitmiddelen. We moeten om deze reden goed nadenken over hoe we alles aanpakken. Dat is een interessant iets,” licht hij toe. Als de stelen rijp zijn kunnen ze ze klaarmaken voor de oogst.

Tom vindt de sector prachtig. “Boer of agrariër zijn is een mooi vak. Je bent altijd bezig met het zorgdragen, voor in ons geval het product. We moeten het samen op deze wereld doen. Boeren staan open zichzelf aan te passen naar de wensen van Den Haag en toch blijkt dit niet voldoende te zijn. We zijn jong, maar krijgen een steeds kleinere toekomstvisie om door te boeren,” sluit hij af.


Grondbewerking voor het planten - Aangeleverd

Afbeelding
Kermis voor iedereen dankzij vrijwilligers en sponsoren Algemeen 29 jun, 14:07
Afbeelding
Dansende vlinder, hommels en bijen Algemeen 29 jun, 13:17
Afbeelding
Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ’slimme oplossingen om elektriciteitsnet te ontlasten Algemeen 29 jun, 12:28
Afbeelding
Vrijwilligers voor de Hollands Kroonse Spelen gezocht! Algemeen 28 jun, 11:46
Afbeelding
Vraag vóór 1 september huur- of zorgtoeslag aan Algemeen 28 jun, 10:26
Afbeelding
Succesvolle editie Noord Hollandsch Schoon Algemeen 27 jun, 16:34
Afbeelding
Gemeenteraad tevreden over jaarrekening Algemeen 27 jun, 13:07
Afbeelding
Auto raakt van de weg in Middenmeer Algemeen 24 jun, 09:30
Afbeelding
Veel schade bij ongeval in ‘t Veld 112-nieuws 24 jun, 09:27
Afbeelding
Wie wilt zich laten interviewen? Algemeen 23 jun, 16:29
Afbeelding
Nieuw koor in oprichting. Algemeen 23 jun, 14:29
Afbeelding
Theater als maatschappelijke boodschap Algemeen 23 jun, 13:09
Afbeelding
Traumahelikopter onderweg naar Den Oever 112-nieuws 23 jun, 12:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Hollands Kroon

Op Rodi Hollands Kroon volg je het laatste nieuws uit Hollands Kroon. Rodi Hollands Kroon informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Hollands Kroon

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Hollands Kroon in je mailbox.