Woningmarkt: hoe scoort Hollands Kroon op de Hittekaart 2022?

Huis
De woningmarkt is nog altijd oververhit. Hoe zit dat in Hollands Kroon?
De woningmarkt is nog altijd oververhit. Hoe zit dat in Hollands Kroon? (Foto: AdobeStock)

HOLLANDS KROON – Er lijkt maar geen eind te komen aan de oververhitte woningmarkt. Op de landelijke Hittekaart 2022 is te zien dat diverse gemeenten in Noord-Holland nog altijd vuurrood zijn. Hoe zit dat in Hollands Kroon?

Gemiddelde huizenprijs Hollands Kroon

Hollands Kroon staat als een van de weinige gemeenten nog in het groen op de Hittekaart. In 2021 werden er 641 woningen verkocht in de gemeente. De gemiddelde huizenprijs in Hollands Kroon lag toen op 302.564 euro. Verwacht wordt dat het aantal huishoudens tot aan 2030 zal toenemen met 1.095. Hollands Kroon staat op plek 265 van 352 gemeenten.

Schaarste woningmarkt

De krapte op de woningmarkt wordt veroorzaakt door een stijgende vraag en dalend aanbod naar betaalbare koopwoningen, en de verkoopprijzen van huizen die nog altijd door het dak gaan. De Randstad blijft daarbij onverminderd populair. 

Tekst gaat door onder de foto

hollands kroon huizenmarkt woningmarkt hittekaart

Harm Janssen, algemeen directeur BPD Nederland, licht de huidige situatie toe: “Door de structureel hoge vraag naar woningen in combinatie met de enorme schaarste op de woningmarkt en hoge prijzen, is de woningmarkt voor steeds minder mensen toegankelijk aan het worden. Nieuwe grootschalige locaties zijn daarom hard nodig om de markt af te laten koelen en te komen tot een markt met gezondere verhoudingen tussen vraag en aanbod en waar meer ruimte is voor betaalbare woningen.” 

Prognose voor 2022

Janssen vervolgt: “De prognose is dat de daling van het aantal transacties zich ook dit jaar voortzet. Het kabinet wil 100.000 nieuwe woningen per jaar bouwen. Met een toenemend tekort aan woningen, de komende drie jaar van 279.000 nu tot 316.000 in 2024, neemt onze oproep om sneller te versnellen elke dag in urgentie toe.”

De Hittekaart is een initiatief van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling.