Nieuwe Niedorp: samen voor een nieuwe speeltuin

Nieuws
De saamhorigheid werd zaterdag het grootste doel.
De saamhorigheid werd zaterdag het grootste doel. (Foto: aangeleverd)

NIEUWE NIEDORP - In het door de Pinksterkermis toch al gezellige weekend in Nieuwe Niedorp organiseerde een commissie van zeven bewoners zaterdag een kleinschalige rommelmarkt met de verkoop van tweedehandskleding, speelgoed en andere zaken. 

Door: Mark de Niet

Voor de bezoekers die niet konden slagen was er een gezellig praatje en zelfgebakken appeltaart met koffie of thee. De inspanningen leidden tot een gezellige middag met een mooie omzet. Aangevuld door sponsorbijdragen van W&Z verzekeren & hypoheken en Nh1816 Verzekeringen werd in totaal 1.100 euro verdiend. Dat is een mooie opstap naar het streefbedrag van 4.200 euro dat nodig is om te starten met de renovatie van de speeltuin.

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat de eerste bewoner van de Tuinfluiter de sleutel kreeg. De huizen in de straat hebben terrassen aan het water en voor speelruimte wordt intensief gebruik gemaakt van de ‘voorkant’. De speeltuin heeft dan ook een centrale functie. Een aantal jaren geleden werd de speeltuin al een keer veranderd, maar inmiddels is de nood hoog om hem opnieuw aan te pakken naar de behoeften van de kinderen die er nu leven. Dus weg met het pannaveld en kom maar door met die mooie nestschommel. Omdat het aantal jaren dat een speeltuin hoort mee te gaan, nog niet is verstreken heeft de gemeente Hollands Kroon de bewoners weliswaar aangeboden om met de renovatie aan de slag te gaan, maar op voorwaarde dat ze zelf de schouders er ook onder zetten om voor een bijdrage te zorgen.

Een aantal maanden geleden werd een commissie gevormd en het eerste wapenfeit ontstond spontaan in de vorm van een rommelmarkt. Niet de opbrengst, maar vooral de saamhorigheid werd zaterdag het grootste doel dat de Tuinfluiters konden bereiken. Hoewel de corona bingo nog vers in het geheugen ligt, is het al heel wat jaren geleden, dat er voor het laatst zoveel buren samen waren. De Tuinfluiter was bovendien in de prijzen gevallen bij de Jumbo actie, waar een straatbarbecue te winnen viel. Na afloop van de rommelmarkt werden daarom de kramen met marktwaar omgetoverd tot gedekte tafels voor een bordje met een hamburger, saucijsje of een vegetarisch alternatief.

Hoewel de nieuwe speeltuin er nog niet is, zorgt hij er nu al voor dat buren even de drukte van het leven opzij zetten om elkaar te ontmoeten. Voor de rest van het bedrag wordt aan diverse fondsen gevraagd om bij te dragen zodat snel duidelijk is, dat de gemeente de schop in de grond kan zetten.