Uitslag Floralia Nieuwe Niedorp 2023. Winnaar Hidde: ‘Voor ons is het weekend al top’

Nieuws
Kunstwerk ‘De Onbekende Bevrijders,’
Kunstwerk ‘De Onbekende Bevrijders,’ (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

NIEUWE NIEDORP - Op zaterdag 16 en zondag 17 september, werd Nieuwe Niedorp weer omgetoverd tot een waar bloemenparadijs tijdens de jaarlijkse Floralia. Deze kleurrijke bloemenshow staat bekend om zijn prachtige kunstwerken, die stuk voor stuk vol zitten met dahlia’s. Ondanks een lichte regenbui op zondagochtend, kon het weer de pret niet drukken. 

Door: Sandra Ooms

Een hoogtepunt van Floralia was de felbegeerde competitie, waarbij de deelnemers in verschillende categorieën streden om de eer en erkenning van de jury en het publiek. De resultaten van de jurybeoordeling waren op zondag al bekendgemaakt en brachten enkele winnaars naar voren.

In de categorie ‘Volwassenen Werkstuk Groot’ was de spanning te snijden. De eerste prijs ging naar de groep ‘Alles voor Niets’ voor hun kunstwerk getiteld ‘De Onbekende Bevrijders,’ dat 190,5 punten scoorde. Een nipte tweede plaats werd behaald door Team Tuinhuis met hun prachtige werk ‘Wereld vol Wonderen,’ waarin de ingang van de Efteling was nagemaakt. De derde plaats werd veroverd door de groep ‘De Hekkenboeren,’ die het Kremlin weergaf met hun werk getiteld ‘Een Wankelend Rusland.’

Onze redactie had het genoegen om met de winnaars van de categorie ‘Volwassenen Werkstuk Groot’ te spreken. Hidde Andringa, een van de leden van de groep ‘Alles voor Niets,’ deelde zijn enthousiasme. “Onze groep bestaat uit 25 leden, wat relatief klein is in vergelijking met andere groepen. We hebben keihard gewerkt aan ons stuk, dat het Wellington Monument weergeeft, en we zijn er ontzettend trots op. Negen jaar geleden hebben we ook al de eerste prijs gewonnen, dus het werd weer eens tijd,” lachte hij trots. De groep doet al sinds 2011 mee aan Floralia.

De keuze voor het Wellington Monument als onderwerp was voor hen een vanzelfsprekende. Na de berging van de bommenwerper Vickers Wellington T2990 in 2021, kreeg de gemeente Hollands Kroon de opdracht om een nieuw monument te ontwerpen. Dit nieuwe monument werd op 4 mei 2023 onthuld. Hidde vervolgde: “We waren het al snel eens over het ontwerp en wilden inspelen op het recente nieuws. We zijn heel erg blij met de eerste plaats volgens de jury. De publieksprijs is natuurlijk ook een te gekke prijs, maar voor ons is het weekend al top.”

Rond 20.15 uur op zondagavond 17 september werd de publieksprijs bekendgemaakt. ‘Wereld voor Wonderen’ werd tot winnaar uitgeroepen door het enthousiaste publiek, waarmee het werk van Team Tuinhuis nogmaals de lof en erkenning van de bezoekers oogstte. Hugo Bossen, van team Tuinhuis reageert: “Wij zijn heel erg blij met de publieksprijs want daar gaan we elk jaar voor. Al drie jaar op een rij hebben we deze gewonnen. Dat is iets wat we blijven koesteren. We hebben een mooie tijd gehad met de groep en zijn er trots op dat we dit samen neer hebben kunnen zetten.”

Floralia in Nieuwe Niedorp blijft een jaarlijks hoogtepunt voor liefhebbers van bloemenkunst, waarbij deelnemers en bezoekers zich laten betoveren door de creativiteit en pracht van de dahlia’s. De kunstwerken weerspiegelen niet alleen vakmanschap, maar ook de passie voor bloemen en de gemeenschap. Deze bloeiende traditie blijft Nieuwe Niedorp elk jaar opnieuw verfraaien.

De gehele uitslag van de jury vind je hier: ‘Wereld vol wonderen’  - vincentdevriesfoto.nl


‘Een Wankelend Rusland.’  - vincentdevriesfoto.nl