De boer, de beeldhouwer en het jongetje

Bij de begrafenis van Cees Lont Vet, een markante persoonlijkheid op Wieringen, hield de jongste zoon van Theo Mulder, Gijs, een grafrede. De aanwezigen herkenden er veel in. Bij het Wieringer eilandmuseum werd later een verzoek gedaan om over de onderwerpen die Gijs in de redevoering ter sprake bracht, een lezing te geven.
Want hoe kwam die beeldhouwer Theo Mulder toch op Wieringen terecht, in dat oude boerderijtje aan de Normerweg in Hippolytushoef en hoe groot was het contrast met zijn buurman en boer Simon Lont-Vet: het leven als boer versus dat van kunstenaar, vogelaar en natuurbeschermer. Onverenigbaar zou je zeggen, maar toch ook weer niet.
Het zal geen anekdote worden. Het staat voor een groter cultuur-historisch verhaal over de veranderingen op Wieringen vanaf de jaren 60 tot de dood van Theo (1928-2017) en later van zijn buurman Cees (1928-2023).
Lichtbeelden
Het wordt een verhaal met veel lichtbeelden. Hoewel Theo Mulder bekend is als beeldhouwer, had hij als fotograaf ook een uitgebreid fotoarchief opgebouwd dat is overgedragen aan het Noord-Hollands Archief in Haarlem..
Zijn foto’s geven een prachtig tijdsbeeld van het veranderende Wieringer land en leven.
Omdat taalkunde het vak van Thijs Mulder is wil hij ook vertellen over het Wierings zoals Cees dat sprak en hoe (waarom) de taal die hij sprak verloren is gegaan..
Zondag 1 oktober
Het belooft op zondag 1 oktober 15.00 uur een interessante lezing te worden. Reserveringen kunnen niet gemaakt worden en het ontvangstgebouw van het Wieringer eilandmuseum kan 50 personen herbergen. Entree 6 euro, inclusief consumptie. Wieringer eilandmuseum, Jan Lont Stroeërweg 39 in Hippolytushoef.