Pago Wirense’ Solo-expositie van Sjaak Kooij

Nieuws
Een werk van Sjaak Kooij.
Een werk van Sjaak Kooij. (Foto: aangeleverd)

OOSTERLAND - Sjaak Kooij (1982), schilder en beeldhouwer, woont en werkt in Den Oever in ‘De ouwe school’. De Culturele Kring Wieringen heeft hem uitgenodigd zich te laten inspireren door de eeuwenoude Michaelskerk en de geschiedenis van Wieringen. Zo is deze solo-expositie tot stand gekomen.

Zondag 1 oktober tot en met zondag 29 oktober 

De Oosterlanderkerk is een plek met een rijke historie. Omdat de vroegste geschiedenis van het gebouw gehuld is in mysteries, geeft dat ruimte voor verbeelding en interpretatie. De kerk, gelegen aan het Wad, biedt intrigerende uitgangspunten voor de expositie ‘Pago Wirense’ (verwijzend naar de Codex Eberhardi, de goederenlijst van het klooster te Fulda, daterend eind 8e eeuw, begin 9e eeuw).  ‘Pago Wirense’ is een expositie waarin historie, Bijbelse en mythologische vertellingen samen komen. Denk aan de Griekse god Palaemon, die vissers en drenkelingen uit zee redde. Njord en Aegir, goden uit de mythische verhalen uit het hoge Noorden, die niet alleen een koppeling zijn met de aanwezigheid van Vikingen die destijds op Wieringen verbleven, maar ook de krachten van de zee beheersten. In het koor is een indrukwekkend altaarstuk te zien waar deze verhalen samen komen. Ook relikwieën kunnen in de kerk niet ontbreken en zullen in de crypte te zien zijn. ‘Pago Wirense’ is geen letterlijke vertaling van de gebruikte bronnen, maar een allegorie van verscheidene verhalen die daarmee een hedendaagse en actuele kroniek zijn. Welkom in Pago Wirense!

De opening van de expositie ‘Pago Wirense’ zal plaatsvinden op zaterdag 30 september vanaf 15.00 uur. Je bent van harte uitgenodigd om bij deze feestelijke opening aanwezig te zijn. Lilian Peters, wethouder van de gemeente Hollands Kroon, zal de expositie openen. Muzikale performance door LOSKOP. Pago Wirense is te zien op zaterdag en zondag van 13.30 - 16.30 uur van 1 t/m 29 oktober.

Entree: 3 euro. Graag parkeren langs de Keizerspoeldijk te Oosterland. www.zininoosterland.nl