Een kastje vol liefde: het buurtkastje van Nanna Donkersloot

Nieuws
Nanna Donkersloot naast haar buurtkastje.
Nanna Donkersloot naast haar buurtkastje. (Foto: aangeleverd)

ANNA PAULOWNA - In Anna Paulowna staat een bescheiden buurtkastje, dat meer bevat dan alleen boodschappen. Het bevat de warmte van een gemeenschap die om elkaar geeft. Dit mooie initiatief is het idee van Nanna Donkersloot, die de deuren van haar hart en haar kastje heeft geopend voor haar medebewoners.

Door: Sandra Ooms

Kleine dingen maken het verschil

Nanna legt uit: “Het buurtkastje hebben we gemaakt omdat ik het idee had dat dit nodig is. Dat blijkt ook wel uit de hoeveelheid die er bijgezet, geruild en meegenomen wordt. Men is heel positief, ook de buurtbewoners. Maar ik merk helaas ook nog wel een drempel, een vorm van schaamte. De meeste ruil- of pakmomenten zijn dus ook als het donker is.”

Of je nu jong of oud bent, rijk of arm, iedereen is welkom om er gebruik van te maken. Nanna benadrukt het belang van delen en samenwerken: “Als iemand veel heeft van een bepaald product, dan kunnen ze het voor de deur neerzetten of even aanbellen, zo kan er gezorgd worden dat het gedoseerd in het kastje komt. Denk bijvoorbeeld aan flessen limonade, blikken soep, meel, pasta, verzorgingsproducten - alles voor het dagelijks leven. Wel let ik op de datum; iets ver over datum eet ik zelf ook niet, dus een ander ook niet. Wij wonen hier nog maar kort, bij onze vorige woning konden we zo’n kastje niet kwijt. Deze straat en tuin leent zich hier uitstekend voor, en het is fijn als je iets voor een ander kan betekenen.”

Wat dit hartverwarmende verhaal nog mooier maakt, is het feit dat de gemeenschap zich actief inzet om het buurtkastje te ondersteunen. Toen de heren van de woningbouw ontdekten dat het kastje niet geschikt was voor de wintermaanden, boden ze hun hulp aan. Nanna vertelt: “De heren boden aan om te helpen een geschikter kastje te bouwen, zodoende kwam deze kast tot stand. Het onderstel is gebouwd door een familielid die nog hout en verf had. Met positieve zin werd getimmerd en de kast op een pilaar gezet. Met een gesloten portemonnee kun je elkaar dan helpen, dat vind ik mooi. Soms zijn het de kleine dingen die het verschil maken.”

Het buurtkastje op de J.C. van Wijkstraat 54 in Anna Paulowna is niet alleen een bron van voedsel en benodigdheden; In een tijd waarin de wereld soms verdeeld lijkt te zijn, herinnert dit kleine kastje ons eraan dat samenwerken en oog houden voor elkaar belangrijk blijft.