Rondwandeling begraafplaats Middenmeer

Nieuws
 Druppels in het smeedwerk van het toegangshek, symbool voor de verbondenheid van leven en dood.
Druppels in het smeedwerk van het toegangshek, symbool voor de verbondenheid van leven en dood. (Foto: Ina Hoogenbosch-Glas)

Je kunt meedoen aan een rondwandeling over de unieke begraafplaats van de Wieringermeer op zaterdag 30 september om 10.30 uur. Ina Hoogenbosch vertelt over deze groene oase in de polder.

De geschiedenis van de begraafplaats in Middenmeer is een prachtige illustratie van de ‘eenheidsgedachte’ in de begintijd van de polder. Bij leven én dood werd iedereen geacht lid te zijn van één poldergemeenschap. Ina vertelt over ontwerp en aanleg van de begraafplaats midden jaren dertig. Begraven ging toen heel anders dan nu. Door de jaren heen was er lang strijd over het afschaffen van het zogenoemde ‘klassenstelsel’. Ina verklapt ons het hilarisch einde.

Het herstel van het kerkhof van de schade na de onderwaterzetting in 1945 had letterlijk veel voeten in de aarde. U hoort het verhaal van de betonnen paaltjes. Lange tijd was de oorsprong onduidelijk. Waren het ‘armengraven’ of vergeten graven? Op 30 september wordt een tipje van de sluier opgelicht. 

‘Stille kracht’

Tijdens de rondleiding is er aandacht voor de vele symbolen, op de aula en op de grafmonumenten. We lopen langs graven van bekende en minder bekende Wieringermeerders. We wijzen op de bomen- en plantenrijkdom en luisteren naar de vogels, zij zijn een ‘stille kracht’ van dit park.

Meedoen?

Na de rondleiding is het boek ‘De stilte van een begraafplaats’ te koop voor € 20,-. De opbrengst gaat naar stichting i.o. Behoud Erfgoed Begraafplaats Wieringermeer. Wilt u meedoen? Inloop vanaf 10.00 uur, Kerkhoflaan in Middenmeer. Gratis rondleiding tussen 10.30 en 12.00 uur. Aanmelden kan op erfgoedbegraafplaats@wieringermeer.nl.