De Downdriehoek: een warm thuis voor jongeren in het Winkelmadepark

WINKEL - In lunchcafé Peper & Goud in Schagen, waar de geur van vers gezette koffie hangt, zitten we samen voor een inspirerend gesprek. Hier ontmoeten we moeder Thessa Schouten (54), toekomstige bewoner Joey Kuiper (23), die momenteel in de keuken van het café werkt, en toekomstig bewoonster Mara Broersen (20). Te midden van deze gezelligheid nemen ze ons mee in het hartverwarmende verhaal van Stichting De Downdriehoek en hun bijzondere missie: een wooninitiatief in Winkel voor jongeren met een verstandelijke beperking.
Door: Sandra Ooms
Een droom wordt realiteit: Stichting De Downdriehoek
Thessa Schouten (54), de moeder van Viggo (21) vertelt: “Alle jongeren die in het gebouw gaan wonen zijn allemaal tussen 19 en 23 jaar. Momenteel gaan de jongeren naar de dagbesteding. Hun uitstroomprofiel is arbeidsmatig. Naast dagbesteding hebben de jongeren hobby’s. De meeste jongeren kennen elkaar van sporten, zoals voetbal, judo, skiën en golfsurfen. Ze vertelt: “Het contact tussen ons ouders is ontstaan zo langs de lijn bij de judomat, andere ouders vonden elkaar via school of langs het voetbalveld. Dan deel je soms je zorgen: ‘wat gaan we doen als onze kinderen ouder worden’. Je wilt natuurlijk heel graag dat ze op zichzelf gaan wonen. Grote instellingen zien we niet zitten. Dus spraken we in 2016 af, alle ouders van de negen kinderen. Daar aan een keukentafel is stichting De Downdriehoek ontstaan. Ons doel is het realiseren van een wooninitiatief voor onze kinderen, zodat zij verder kunnen opgroeien in een voor hun zo normaal mogelijke leefomgeving met hun leeftijdsgenoten. Het is de bedoeling dat onze kinderen in één gebouw komen te wonen met elk hun eigen appartement. De woonkamer, keuken en tuin wordt een gemeenschappelijke ruimte.”
Van idee tot concreet plan
Een mooi idee is nog lang geen concreet plan. Hier moest nog flink aan gewerkt worden. Maar de ouders lieten zich niet uit het veld slaan. Thessa: “Op een gegeven moment mochten diverse partijen hun idee pitchen bij de gemeente Niedorp-Winkel, ontwikkelaars en bouwmakelaars. Zo konden ook wij ons woonidee pitchen. Na het pitchen trok ik de stoute schoenen aan en heb ik nog even met de procesmanager van De Wooncompagnie, Jan Berghout, gesproken. Dat verliep eigenlijk teleurstellend. Hij vertelde dat ze geen ruimte hadden. Maar toch, geheel onverwachts, belde hij me twee dagen later op en vertelde hij mij dat hij wél ruimte heeft. Een mooi perceel binnen Winkelmadepark. We sprongen een gat in de lucht van vreugde. Maar het blijft spannend hoor. Het is een heel traject. Zaterdag 14 september is de intentieverklaring getekend tussen De Wooncompagnie, de Downdriehoek en Pluzorg uit Nieuwe Niedorp. Het is de bedoeling dat Pluzorg voor de zorg voor onze kinderen overneemt. Onze jongeren zijn licht zelfredzaam, maar hebben altijd begeleiding en een regelmatig dag- en nachtritme nodig. Hierbij is structuur, communicatie en 24 uur per dag toezicht nodig. Zij worden ondersteund bij hun dagelijkse routine en krijgen begeleiding. In verband met diabetes, coeliakie en / of andere medische zorg is voor enkele jongeren extra zorg aanwezig. Maar natuurlijk blijven ook wij altijd betrokken.”
Een toekomst vol mogelijkheden
Afgelopen zaterdag, 23 september, was het een grote dag. Ted Schulten, de architect die ook bij de ontwikkeling van het Winkelmadepark betrokken was, presenteerde de maquette van het Winkelmadepark, een wooncomplex voor sociaal wonen van de Wooncompagnie, op de nu nog lege kavel aan de Bosstraat in Winkel zal het gebouw van de jongeren gerealiseerd worden. De bouwtekeningen zagen er veelbelovend uit. Mara Broersen (20) haakt hierop in: “Ik vond het heel leuk zaterdag. Er stonden ook mooie huisjes naast ons gebouw. Mijn twee broers zijn op kamers gaan wonen en toen dacht ik, dat wil ik eigenlijk ook wel. Dan kan ik straks mijn eigen ding doen. Ik ben aan het oefenen alvast. Met aardappelen schillen en fietsen vanaf mijn huis naar Winkel, zelf mijn kleren aantrekken en zelf drinken pakken. Het koken heb ik nog niet geoefend.”
De jongeren bewonderen de bouwtekening en de maquette van hun toekomstige woongebouw - (Foto: aangeleverd)
Burratakoning
Joey Kuiper (23) is het daarmee eens: “Ik zie het wel zitten met mijn vrienden, ik was de kamers al aan het verdelen,” lacht hij. Maar het is natuurlijk best spannend. Joey: “Ja want ik woon nu nog lekker bij mijn ouders thuis en dat is ook heel leuk. Eerst zag ik het dus niet zitten, maar nu weer wel. En het lijkt me leuk om te timmeren in de knutselschuur, naast mijn dagbesteding.” Joey werkt in het kader van dagbesteding twee dagen per week in Den Helder bij ‘De Deugeniet’ in de keuken en drie dagen per week bij ‘Peper & Goud’ in Schagen in de keuken. Hij straalt als hij vertelt over zijn werk in de keuken. Zijn collega Jade legt uit dat Joey een topper is in de keuken: “Joey wordt hier de burratakoning genoemd. Ook kan hij heel goed kip en groentes grillen op de Green Egg.” Joey grinnikt: “Ja, en dan zijn alle mannen jaloers op mij.” Mara werkt op dit moment twee dagen bij de Karwei in Schagen en twee dagen bij De Rode Luifel in Hoorn. Thessa: “We hebben met Pluzorg afgesproken dat de dagbesteding die ze nu doen aangehouden kan worden. We kunnen in een later stadium altijd kijken of dit dichter bij huis kan.”
Een gemeenschap die helpt
Het blijft nog even spannend dus, maar nu de intentieverklaring is getekend en de bouwtekeningen zijn bewonderd begint het steeds ‘echter’ te worden. Thessa: “Eigenlijk hopen we dat het gebouw in 2024 wordt opgeleverd, maar dat hangt af van de vergunningen. We gaan rustig stapje voor stapje verder en hopen uiteindelijk dat onze kinderen de plek krijgen die ze verdienen. En dat ook wij wat ontlast gaan worden van de zorg voor onze kinderen, want ook wij worden ouder.”
Natuurlijk moet er ook nog wel het nodige geld binnengehaald worden. Want het gebouw komt er dan waarschijnlijk wel maar dan is er ook een gemeenschappelijke keuken nodig en inrichting voor de woonkamer. Thessa: “We organiseren elk jaar een barbecue, ook dit jaar Jan Steven van Dijk was hierbij aanwezig, hij is bestuurder van Pluzorg. Ook Peter Corneilje, procesmanager van de Wooncompagnie was erbij en onze twee sponsoren: Uw Slager Broersen (familie van Mara) en Jan Arie van der Kolk, hij helpt ons met het opzetten van de sponsoring. Zo betrekken we de mensen die dicht bij ons staan bij het project.”
Een warm hart en een nieuwe Start
Het warme hart achter Stichting De Downdriehoek is voelbaar. Het is een verhaal van ouders die samenkwamen aan een keukentafel vol zorgen en dromen, maar die nooit opgaven. Terwijl de plannen voor hun woongebouw steeds concreter worden groeit de opwinding bij Mara, Joey en hun vrienden, die straks hun eigen appartement zullen betrekken. Ze zijn vastberaden om hun zelfstandigheid te omarmen en nieuwe avonturen aan te gaan, in hun nieuwe thuis.
Een bijdrage leveren?
Doneren kan via de bank, NL 11 RABO 0327 5281 17 t.n.v. stichting de Downdriehoek of via de donatieknop op de website: www.downdriehoek.nl.
Vlnr.: Gilano, Viggo, Jesse, Joey, Roan, Sem, Nicky, Ted Schulten (de architect), Mara en Kaj - (Foto: aangeleverd)
vincentdevriesfoto.nl