De Wieringermeer in verandering

Nieuws
De afgelopen jaren veranderde er veel in de Wieringermeer.
De afgelopen jaren veranderde er veel in de Wieringermeer. (Foto: aangeleverd)

WIERINGERMEER - De afgelopen jaren veranderde er veel in de Wieringermeer. Met datacenters, een windpark en kassen is het landschap sterk veranderd. In deze jaren heeft Albert Stam daar veel gefotografeerd en zich verdiept in deze veranderingen. Op de fototochten heeft hij veel mensen gesproken die deze veranderingen met passie doorvoeren en hij heeft diverse projecten van dichtbij kunnen bekijken.

Boeiende innovaties

De polder ondergaat een duurzame verandering. Met boeiende innovaties worden in de Wieringermeer essentiële stappen gezet naar duurzame en tegelijk vitale bedrijven. Voorbeelden van zulke projecten zijn ontwikkelingen naar waterstof, aardwarmte en het ondergronds opslaan van regenwater, met als doel zelfvoorzienende glastuinbouw en datacenters maar ook het ontwikkelen van betere windturbines. De bedrijven in de polder pakken dit op met lef, samenwerken, kennisdelen en dat met oog voor de omgeving.

Milieu en de (woon)omgeving 

Opmerkelijk is dat de bedrijven steeds meer gaan samenwerken in hun duurzame ontwikkeling. Dat maakt de bedrijven sterker in de transitie, waarbij het milieu en de (woon)omgeving worden inbegrepen. Ontwikkelingen die belangrijk zijn voor de transitie van de Wieringermeer maar zeker ook voor de directe omgeving van de polder, en ver daarbuiten. Zowel nationaal als internationaal.

Duurzame Veranderende Tijden – Inspiratie uit de polder

Het resultaat van zijn “fototochten” is te zien in een foto-expositie in de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Deze loopt nog tot 14 december en is dagelijks open. Op 8 december in de middag is er een rondleiding door de fotograaf en onderzoeker zelf.

Naast de expositie is er ook een fotoboek: ‘Duurzame Veranderende Tijden – Inspiratie uit de polder’, met meer dan 300 foto’s die dit verhaal met beeld en met toelichting vertelt op een objectieve manier waardoor de kijker en lezer zich kan informeren en zijn of haar eigen beeld en mening kan vormen. Het boek kun je lokaal kopen bij Plukker-Schagen en Stumpel-Wieringerwerf.