Brandweercommandant Paul Mens over de brand in de kazerne in Winkel

Nieuws
De keuken van de kazerne na de brand. Rechts de koelkast waar de brand is gestart.
De keuken van de kazerne na de brand. Rechts de koelkast waar de brand is gestart. (Foto: aangeleverd)

WINKEL - Op 24 oktober brak rond 8.45 brand uit in kazerne Winkel. Postcommandant Paul Mens uit Winkel: “Als vrijwillig brandweerman weet je dat er altijd een melding kan komen, en daar hou je rekening mee. Toch was deze oproep voor iedereen heel anders dan normaal: Prio 1 Brand Gebouw Kazerne Winkel Zandwilg Winkel. Dat is onze kazerne!”

“Eerst denk je nog aan een fout van de meldkamer of dat er iets ernstigs met een van je maten is. Bij aankomst was het duidelijk, echt brand in de kazerne. De snelle inzet van de eerste collega’s die al het brandweer materieel gereed hebben gemaakt, geeft een goed gevoel, maar de hele inzet geeft een heel dubbel gevoel. Hebben we na de oefenavond iets over het hoofd gezien? Samen stel je elkaar deze vraag, maar er komt geen antwoord. De pijn is er wel direct, we zijn zo vaak bij brand geweest, maar nu is het in onze eigen tweede huiskamer. Toch gaan we niet bij de pakken neerzitten, maar gaan we in de loop van de middag hard aan de gang. Het materiaal is nog in orde, samen moesten we alleen zoeken naar een alternatieve plek op een korte termijn. Afspraken werden gemaakt en zo zijn er opeens Kazerne Sjors en Kazerne Paul, dankzij de ruimtes die zij beschikbaar stellen. Binnen 24 uur zijn we door de gezamenlijke inzet weer operationeel. We hebben allemaal een stukje herinneringen verloren in deze brand, maar deze herinnering aan de brand heeft ons familiegevoel gesterkt. Deze herinnering wordt de eerste van vele die we gaan maken in de nieuwe kazerne, waar we hopelijk weer snel na toe kunnen. Oh ja, de brandoorzaak is zeer waarschijnlijk een bedieningspaneel van de koel/vries combinatie geweest. Dit had overal kunnen gebeuren, helaas dit keer bij ons.”

Hang een hittemelder in de keuken

Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is afgerond, maar er wordt nog onderzoek gedaan naar hoe dergelijke branden voorkomen kunnen worden. Momenteel kunnen wij dus geen tips geven voor het voorkomen van een brand die zeer waarschijnlijk is ontstaan door het bedieningspaneel van de koel/vries combinatie.

Het is wel verstandig om een hittemelder in uw keuken te hangen. Een hittemelder reageert niet op rook en is minder gevoelig voor stof of dampvorming. Wel geeft hij alarm wanneer de tempratuur in de ruimte verdacht snel stijgt. Tijdens het koken zal de hittemelder niet afgaan, maar hij alarmeert wel tijdig bij brand.