IJsselmeer, Wereldzee in de polder

Nieuws
Auteur Ronald Nijboer.
Auteur Ronald Nijboer. (Foto: Marcel Molle)

Schrijver Ronald Nijboer woont al zijn hele leven in de buurt van het IJsselmeer, tegenwoordig in de Noordoostpolder. Op 27 februari zal hij bij het Historisch Genootschap vertellen over zijn boek Wereldzee in de polder. Ook niet-leden zijn welkom bij de lezing.

De lezing is na de pauze van de Algemene Ledenvergadering. Wij verwelkomen u graag in Middenmeer. Op de agenda staan zaken als jaarverslag, financieel verslag 2023, de begroting voor 2025. De wijzigingen in het bestuur komen aan bod en (de uitvoering van) het beleidsplan.

Onstuimig water

Wie eind negentiende eeuw langs de kusten van de Zuiderzee voer zag onstuimig water, weidse velden en af en toe een vissersdorp of boerderij. Tegenwoordig is het er een drukte van belang, met bebouwing, industrie, windmolens en pleziervaart. Geen ander Nederlands landschap veranderde zó drastisch als het IJsselmeergebied. De zee werd afgesloten, zout werd zoet, eilanden verdwenen en een provincie ontstond.

Iconische reis

In 1873 maakte de Fransman Henry Havard een iconische reis rondom de Zuiderzee. Hij wilde de pittoreske dorpen en steden vastleggen voordat de modernisering ze voorgoed zou veranderen. Honderdvijftig jaar later vaart Ronald Nijboer in zijn kielzog het IJsselmeer rond. Met een historische tjalk bezoekt hij de oude en nieuwe kustplaatsen, waar hij de verhalen van de bewoners optekent. Wat is veranderd en wat is gebleven? Hoe zijn we omgegaan met ons landschap en onze cultuur? En wat leert het verleden ons over de toekomst?

De ledenvergadering begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19:30 uur. Gastheer Bert Zuidhof heeft de koffie klaarstaan. Locatie: De Meerbaak, Prof. Ter Veenweg 4 in Middenmeer. Bekijk vanaf 20/2 de jaarstukken op
www.wieringermeer.nl.