De 10 vragen aan... Adriaan Rodenburg

Nieuws
Adriaan Rodenburg.
Adriaan Rodenburg. (Foto: aangeleverd)

HOLLANDS KROON - In de wekelijkse rubriek ‘De 10 vragen aan...’ komen bewoners of bekenden uit de gemeente Hollands Kroon aan het woord, zij beantwoorden 10 vragen en nomineren een volgende inwoner.

Wie ben je en wat doe je?

Adriaan Rodenburg. Ik ben 73 en heb tot mijn 55e gewerkt bij Nationale-Nederlanden Zorgverzekering. Al vroeg mocht ik met een vertrekregeling uit mijn werk. Sindsdien ben ik vooral actief met kerkenwerk in de protestantse kerk.

Waar ben je geboren?

In het Westlandse Honselersdijk. Even buiten het dorp op het terrein van het voormalige Huis Honselaarsdijk.

Wat heb je met deze gemeente?

Zakelijk gezien een, naar mijn mening prima functionerende gemeente. Identiteitsbewijs en gehandicaptenparkeerkaart waren binnen een week thuisbezorgd. En Fixi.nl werkt perfect Maar mijn hart ligt bij Schagen.

Wat is de mooiste plek in Hollands Kroon?

Ja, dat is toch ons dorp en in het bijzonder de omgeving. Ons negen eeuwen oude dorpje is volledig omgeven door weilanden. “Nergens is de hemel zo groot” zei ik ooit tegen Burret Olde, destijds predikant van de Lucaskerk van Winkel. Het prachtige uitzicht vanaf ons huis van de duinen bij Groet, de Lange Jaap bij Huisduinen tot de Westfriese Omringdijk bij de Groetpolder is ook prachtig. En dan ligt ons huis voor een niet onbelangrijk deel in de gemeente Schagen. Ooit te zien in ‘Van Zuks Dus’ en ‘De TV draait door’.

Welke herinnering aan je woonplaats is je dierbaar?

Na een e-mailtje aan de KRO kwamen we met ons postcodeprobleem (zelfde cijfers als Barsingerhorn) in ‘Ook dat nog’. Het leidde uiteindelijk, met hulp van enkele inwoners van ons dorp, tot een eigen postcode en een cadeau van Philips, een Senseo-apparaat.

Wat is je advies aan de burgermeester?

Kom (elke twee jaar?) samen met het raadscafé mee naar het dorp dat bezocht wordt.

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

Zwager Gerard Laernoes van Wieringen wees mijn man Rik en mij in 1994 op ons huis in Haringhuizen dat toen te koop stond. De beste keus die wij ooit maakten.

Wat zouden mensen echt van je moeten weten?

Veel mensen weten al heel veel van mij. Het hart op de tong en een mening die veelal niet onder stoelen of banken wordt gestoken. Mijn grootste hobby is het schrijven van ingezonden brieven, bijvoorbeeld in Dagblad Trouw en Schager Courant.

Wat vind jij het beste restaurant/café in Hollands Kroon?

Het Anker in Kolhorn is één van onze favorieten. Vorig jaar hebben we ook onze Canadese familie daar laten genieten.

Wie zie jij graag als je opvolger in deze rubriek?

Anyke Rienstra uit Barsingerhorn. Zij is actief in de protestantse kerk van Winkel en voor Amnesty International. En een heel aardig mens.