EHBO’er Jaap Wit: ‘Met het aanbieden van een schouder, zijn de meeste blessures wel opgelost’

Nieuws
Jaap helpt iemand met een vuiltje in zijn oog.
Jaap helpt iemand met een vuiltje in zijn oog. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WIERINGERMEER - Al meer dan een halve eeuw is Jaap Wit (75) de onmisbare schakel bij de EHBO, met 51 jaar ervaring. Als gepassioneerde vrijwilliger van EHBO Wieringermeer heeft hij niet alleen talloze blessures behandeld, maar ook hevige gebeurtenissen meegemaakt. Gelukkig heeft hij ook ontelbare prachtige ervaringen opgedaan. Onze redactie sprak met Jaap tijdens het bruisende carnaval in Middenmeer, waar hij als EHBO-vrijwilliger rond liep.

Door: Sandra Ooms

Jaap vertelt: “Zo’n 51 jaar geleden ben ik in Hoogwoud bij de EHBO terecht gekomen omdat mijn ouders destijds ook lid waren van de EHBO. In mijn werkzame jaren bij PTT Telecom, in de buitendienst, nu KPN, werd ik redder/EHBO’er. Onze taak was om mensen uit ingestorte of brandende gebouwen te redden. Let wel, dit was de tijd van de koude oorlog. Er werd rekening gehouden met aanslagen op telefooncentrales en verdelers. Later werd ik lid van de plaatselijke EHBO vereniging in Heerhugowaard en hielp ik gevallen wielrenners bij de plaatselijke wielerronde. Zo kwam ik in de evenementenbranche terecht. En met heel veel plezier. Ik kom overal, zoals bij de opening van (gemoderniseerde) boerderijen, voetbaltoernooien, turnen, noem maar op. En natuurlijk carnaval.”

Een ‘ons kent ons cultuur’

Heftige gebeurtenissen zijn er niet of nauwelijks, tijdens zijn diensturen. Ja, weleens een pols- of enkelbreuk en eenmaal een epileptische aanval. Of iemand die zich wat flauwtjes voelt door te weinig eten of een glaasje teveel. Jaap vertelt: “We plakken wat pleistertjes op mensen die zijn uitgegleden en een snij- of schaafwond hebben; of we koelen mensen af met een plantenspuit. Ik zeg weleens: ‘met het aanbieden van een schouder, zijn de meeste blessures wel opgelost’. We proberen de meeste mensen gewoon een beetje af te leiden. We komen met heel veel verschillende mensen in aanraking bij evenementen. Sommigen hebben gewoon even een praatje nodig om te ventileren. Bij huttenbouw ben ik al een held als ik een splintertje met een pincet uit de vinger van een kind haal, dat is voor zo’n kind al heel groot en dan vertrekken ze lachend. Ook met carnaval gebeuren er geen gekke dingen. Het lijkt spectaculairder dan het is. Hier In Hollands Kroon hebben we een ‘ons kent ons cultuur’. We letten op elkaar. Jongeren bellen een pa of ma wel even op die een vriend komt ophalen als deze iets te diep in het glaasje heeft gekeken.” 

Rode pruik

Jaap heeft in de afgelopen veertien jaar in de Polderse evenementenbranche een perfecte samenwerking met politie, kaartcontroleurs en beveiligers opgebouwd. “Ik ken die jongens al jaren. We varen blind op elkaar. Ik zag op een groot evenement een jongen vervelend doen met bier en meisjes lastigvallen. Ik stak mijn hand op naar de beveiliger. De jongen werd figuurlijk bij kop en kont gepakt en eruit gezet. Even later kwam de beveiliger naar me toe om te vragen waarom die jongen eruit moest. Hij wist niet eens waarom”, lacht Jaap. “Ook híj vaart dan blind op mij. Na enige uitleg begreep hij het direct. Ik heb me nog nooit onveilig gevoeld. Misschien komt dat omdat ik al wat ouder ben en twee meter lang ben, maar ik denk ook dat het aan mijn houding ligt. Ik loop gerust de hele avond met carnaval met een knalrode pruik met lange haren en twee bokhorens op mijn hoofd. Dat vinden de mensen prachtig. Je bent dan één van hen.”

Dit hoef ik niet meer mee te maken

Privé blijkt Jaap een aantal keer ter plekke te zijn geweest bij heftige ongevallen, waarbij elke seconde telt en hij het verschil kon en moest maken. Alsof hij gestuurd was, door de engeltjes op de schouders van de mensen die in nood verkeerden. Jaap: “Ik ben eens betrokken geweest bij een motorrijder die in botsing kwam met drie fietsers, gewoon op weg naar huis. Ja, dan help je. Er was ook eens een moeder met een kind van nog maar anderhalf jaar met de auto in de sloot terecht gekomen. De moeder had zichzelf al bevrijd uit de op z’n kop liggende auto. Ik ben direct de sloot ingesprongen om het kind te redden. Het was even spannend, maar het kindje heeft het ongeval ternauwernood overleefd. Ook was ik helaas getuige van iemand die van de derde verdieping van een flat sprong, om zijn leven te beëindigen. Ik zat naast hem, tot de ambulance er was. Dat was heel heftig, dat hoef ik hopelijk niet nog een keer mee te maken. Wat mij het meest is bijgebleven, dit was dan wel bij de EHBO, is dat ik een uitvaart van een meisje van 16/17 moest bijwonen. Ze was overleden door een heftige ziekte. Er werden ongelooflijk veel mensen verwacht en ik was daar, om bijvoorbeeld in te grijpen als iemand flauw zou vallen van emotie of hitte, het was die dag erg warm. Ik hield iedereen op een afstand goed in de gaten en ging mee van de schuur bij haar thuis, naar de begraafplaats en terug. Het filmpje over haar leven dat werd vertoond, zag ik ook. Dat heeft mij zo enorm aangegrepen. Omdat ik zelf ook kinderen en kleinkinderen heb. Dan denk ik ‘potverdorie je zult het maar meemaken’. Dat kan ik dan moeilijk loslaten.”

AED’s 

Onlangs kreeg de EHBO Wieringermeer via sponsoring twee AED’s aangeboden door sponsoring van de Rabobank en Univé. “Daar zijn we verschrikkelijk blij mee,” legt Jaap uit. “We hopen ze natuurlijk nooit nodig te hebben, maar zónder kunnen we ook niet. Ik was eens aan het hardlopen bij de atletiekvereniging in mijn woonplaats, op een bloedhete dag en recht voor me bij de finish, klapte een man in elkaar. Ook hier was ik er razendsnel bij. Ik zat op mijn knieën naast hem om hem te reanimeren. Dat is heftig. We hebben veel leden bij de EHBO die liever niet op evenementen willen werken omdat ze bang zijn om heftige dingen mee te maken. Maar juist daar zijn de gebeurtenissen vaak niet zo heftig. Het kan overal gebeuren. Het is heel belangrijk dat heel veel mensen een cursus EHBO nemen om vrienden, familie en mensen in nood te helpen. Dat zie je dan maar weer. En als het al gebeurt, is het belangrijk dat je iemand hebt om erover te praten. Die hebben wij bij onze EHBO vereniging. In mijn eerste jaren waren deze personen er niet. Het heeft me bijvoorbeeld wel een jaar gekost om - zonder kippenvel - te kunnen praten over het kleine kind dat ik uit de sloot haalde.”

Genieten

Jaap geniet volop van alle evenementen waar hij wordt ingezet. “Mijn vrouw staat honderd procent achter mij. Bij kleine gebeurtenissen gaat ze soms mee. Dan helpt ze als er bijvoorbeeld even een pleister nodig is. Wij hebben dan ook een heerlijke dag/avond samen. Ik hoop nog vele jaren te kunnen helpen bij de prachtige evenementen in onze regio.”


Een stralende Jaap bij het carnaval in Middenmeer - vincentdevriesfoto.nl

Interesse?

EHBO Wieringermeer is altijd op zoek naar leden, bij interesse zien ze je aanmelding tegemoet. Ben je geïnteresseerd in een cursus? Ook dat is mogelijk. Alle informatie vind je op www.ehbo-Wieringermeer.nl of mail naar cursussen@ehbo-wieringermeer.nl.