De brandweer legt uit: veilig vluchten

Nieuws
Ronald Wasch en Vicky Smit.
Ronald Wasch en Vicky Smit. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HOLLANDS KROON - Ronald Wasch (57) en Vicky Smit (30) werken allebei voor de Brandweer Noord-Holland Noord. Iedere maand lichten zij een onderwerp uit over de brandweer. Dit kan een incident zijn, dat heeft plaats gevonden binnen de gemeente Hollands Kroon, tips over het voorkomen van incidenten of een vrijwilliger die iets vertelt.

Veilig vluchten

Niet iedereen denkt er vooraf over na, maar het kan van levensbelang zijn om bewust te zijn van de vluchtroute(s) bij jou thuis. Wat als er toch brand ontstaat bij jou thuis? Je raakt in paniek en gaat er over nadenken: wat moet ik meenemen? Waar zijn mijn kinderen? Waar is mijn huisdier? Dit is kostbare tijd, die je juist nodig hebt om snel en veilig je woning te kunnen verlaten. Daarom kan een vluchtplan van levensbelang zijn! In deze column gaan we verder in op het veilig vluchten uit jouw huis.

Je hebt 3 minuten!

Vaak heb je maar 3 minuten om veilig je huis uit te vluchten. Door rook dat vrijkomt door de brand worden de trap en overloop onherkenbaar en soms zelfs niet of zeer moeilijk te bereiken. Door de zwarte, dikke en giftige rook zie je niets meer en ademen wordt steeds moeizamer. Niet bij alle branden gaat de rookontwikkeling zo snel, dat is afhankelijk van wat er brand. Maar binnen 3 minuten, na ontstaan van de brand, kan je vaak je huis veilig verlaten.

Vluchtplan

Een vluchtplan is niet alleen van belang voor bedrijven, maar is ook heel belangrijk voor in jouw eigen huis! Neem samen met eventueel jouw huisgenoten de tijd om goed jullie eigen vluchtplan door te spreken. Belangrijk is dat de volgende punten besproken worden:

Welke uitgangen zijn er allemaal? Ofwel welke vluchtroutes kunnen gebruikt worden op het moment dat je je huis uit moet vluchten?

Zijn de vluchtroutes altijd vrij van obstakels? (Denk aan de trap waar geen spullen op liggen)

Liggen sleutels op een vaste plek?

Wie zorgt ervoor wie als er brand uit breekt? Wie neemt de kinderen mee en/of huisdieren?

Waar gaan jullie buiten verzamelen?

Bel 112 als iedereen buiten is!

Het allerbelangrijkste is om rustig te blijven bij een brand. Spreek daarom samen met je huisgenoten een vluchtplan af, dan weet je precies wat je moet doen als er wel brand uitbreekt.

Rookmelders

Het is wettelijk verplicht (en ook zeker verstandig) om de vluchtroutes in huis te voorzien van een rookmelder. Denk aan een rookmelder op iedere verdieping en bij voorkeur in de gang.

Heb je nog vragen over veilig vluchten? Of wil je dat de experts van de brandweer bij jou thuis komen kijken naar je vluchtroute? Meld je aan voor een gratis woningcheck via www.gratiswoningcheck.nl. Heb je een andere vraag? Neem contact op met veiligleven@vrnhn.nl of 072 567 8660.