Alles wat ik overhoud aan deze verkiezing neem ik dankbaar aan.’ - Lynn Herweijer, Miss Teen Finaliste uit Wieringerwerf

Nieuws
Lynn kijkt met veel spanning en plezier uit naar de finale.
Lynn kijkt met veel spanning en plezier uit naar de finale. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Door: Sandra Ooms

WIERINGERWERF - Wieringerwerf heeft een veelbelovende vertegenwoordigster in de finale van de Miss Teen verkiezingen Noord-Holland: de 15-jarige Lynn Herweijer. Een lief, spontaan en slim meisje met grote dromen. Onze redactie sprak haar om te ontdekken welk avontuur er schuilt achter deze verkiezingen.

Lynn legt uit: “Ik wilde weleens weten hoe ver ik zou komen bij een miss verkiezing.” Lynn meldde zich aan via de website van Miss Beauty of Noord-Holland en ontdekte al snel dat ze een van de honderden gegadigden was. Na het indienen van foto’s en een korte zelfintroductie, ontving ze het goede nieuws dat ze was geselecteerd voor de castingdag, die plaatsvond op 17 december 2023.

Een dag vol spanning

Lynn neemt ons mee door de drie rondes van de castingdag. De eerste ronde vereiste een zelfintroductie, gevolgd door een bikinironde op de catwalk voor een vijfkoppige jury in de tweede ronde. De derde ronde daagde de deelnemers uit met onverwachte vragen in het Engels. Best een uitdaging voor zo’n jong meisje. Lynn knikt. “De bikinironde vond ik echt heel erg spannend. Er waren meisjes die zich hadden afgemeld omdat ze echt niet in bikini wilden. Maar ik wist dat het erbij hoorde. Mijn moeder vroeg nog wel of ik écht zeker wist dat ik dit wil doen. Ik voel me goed in mijn lichaam en ben niet heel erg onzeker.”

Honderd meisjes

In totaal streden honderd meisjes op de castingdag, verdeeld over twee categorieën: Miss Teen voor 15-18 jarigen en Miss Beauty voor 19-27 jarigen. Lynn deelt het intense moment waarop de deelnemers te horen kregen wie doorging en wie er afvielen, een grote teleurstelling voor een aantal meisjes. “We hebben elkaar getroost en succes gewenst. Want we hadden best een band met elkaar opgebouwd op deze intensieve dag. We bleven met 21 meisjes over in onze categorie.”

De weg naar de finale

De grote finale staat gepland op 10 maart 2024 in IJmuiden. Lynn blikt vooruit: “We hebben nog maar twee keer geoefend, in een dansstudio in Zaandam, dus het is best spannend nu de datum nadert. Tijdens de bikinironde dragen we vleugels, zoals bij de grote Victoria’s Secret shows. Ik denk dat het er heel mooi uit gaat zien.”

Puntentelling en sociale betrokkenheid

Lynn onthult de puntentelling, waarbij pré-judging voor 35% meetelt. Dit bevat een item waarin je vastlegt hoe je alles hebt beleefd van de castingdag tot aan de finale. Hierin mag je je creativiteit de vrije loop geven. “Ik heb een soort magazine online ontworpen als persdossier. Ook telt mee hoe we deze reis vastleggen op onze social media. Het aantal volgers telt niet mee. Elke deelnemer zet zich in voor de Linda Foundation. Deze foundation steunt gezinnen met kinderen in armoede. Ik heb al heel wat geld opgehaald met lege blikjes en flessen. De Foundation wordt ook gesteund door de online stemmen die op ons gemaakt kunnen worden. Een stem op mij zou ik heel erg waarderen dat kan via www.missbeautynetherlands.com/finalisten-noord-holland-2024/. Elke stem kost 1,25 euro en gaat voor een deel naar de Foundation. Ik heb al een aantal stemmen binnen.” Lynn straalt trots. Ze vervolgt: “Sommige meiden hebben veel meer stemmen op dit moment, maar ach, het telt maar deels mee voor je eindpunten. Ik hoop goed te scoren op andere onderdelen.”

Ambitie en toekomstplannen

Ondanks haar drukke VWO-schema, met vakken als scheikunde, wiskunde B, natuurkunde en biologie, blijft Lynn vastberaden. Ze deelt dat elke deelnemer een eigen ‘Advocacy’ moest doorgeven. “Dat is een sociaal onderwerp waar je waarde aan hecht. Voor mij zijn dit de kinderen die in de oorlog zitten. Ik heb beeldmateriaal gezien wat mij ontzettend veel raakte. Ik voel me machteloos dat ik dan niks kan doen, behalve WarChild steunen, wat ik dan ook tijdens deze reis richting de finale op mijn social media zal doen.”

Hoe hoog Lynn haar eigen kansen inschat? Ze lacht verlegen: “Goh, ja alle meisjes zijn prachtig. Er zijn een paar meiden die al eerder hebben meegedaan en meer ervaring hebben. Dat voelt wel een beetje als concurrentie. Maar ik gun het iedereen. Winnen zou leuk zijn, maar ik blijf mij vooral ook focussen op mijn studie. Uiteindelijk wil ik na mijn VWO Farmacie of Geneeskunde studeren want ik wil altijd mensen helpen,” vertelt ze nuchter.” Alles wat ik overhoud aan deze verkiezing neem ik dankbaar aan. De ervaringen maar ook de aandacht. Wie weet helpt het me aan een bijbaantje tijdens mijn studie, je weet nooit hoe een balletje kan gaan rollen. Voor nu kijk ik met veel spanning en plezier uit naar de finale”.


Lynn Herweijer- (Foto: aangeleverd)