Kunst en Cultuurcursus: Van Cézanne tot Zola

Partnerbijdrage
Een schilderij van postimpressionist Cézanne.
Een schilderij van postimpressionist Cézanne. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Instituut Dante biedt vanaf woensdag 27 september in Loet 10 te Schagen weer de breedst opgezette cursus Kunst en Cultuur van Nederland. Van Cézanne tot Zola. De Belle Epoque is een 12 (of 25) weken durende fascinerende ontdekkingsreis langs de interessantste Europese cultuuruitingen van de laatste kwart van de negentiende eeuw. De cursus is ook online te volgen.

De culturele uitingen in de gouden jaren van Europa na 1870 hebben vele gezichten. De postimpressionist Cézanne zoekt naar een nieuwe manier van schilderen. Het werk van Toulouse-Lautrec sluit aan bij de sierlijke lijnen van de Jugendstil of Art Nouveau. Deze nieuwe stijl in architectuur, design en schilderkunst verovert Europa. Sir Alma Tadema en Oscar Wilde staan voor de beweging van het decadentisme en estheticisme. Realisme vinden we bij de Rus Ilja Repin, Auguste Rodin en John Singer Sargent maar ook bij Emile Zola, Louis Couperus en “Carmen” van Georges Bizet. De verbeeldingskracht staat centraal in symbolistische werken Jan Toorop, Fernand Khnopff en Claude Debussy. Maar geen enkele kunstenaar of beweging staat op zichzelf. De wereld verandert snel. Na Darwin worden existentiële vragen gesteld en Friedrich Nietzsche geeft daarop schokkende antwoorden.

Informatie

De cursus wordt gegeven door drs. Harry Velema, een gedreven en zeer veelzijdig docent met ervaring. In het voorjaar 2024 wordt de cursus afgesloten met meerdaagse reis naar Napels en Pompeï. Aan deze reis, mits plaats, kunnen ook niet cursisten deelnemen. Neem voor meer informatie telefonisch contact op via 06- 53649695 of ga naar de website: www.instituutdante.nl.