UPDATE

StemWijzers Tweede Kamerverkiezingen 2023: hier vind je ze

Politiek
Waar zijn de stemwijzers van de Tweede Kamerverkiezingen?
Waar zijn de stemwijzers van de Tweede Kamerverkiezingen? (Foto: #ElkeStemTelt)

REGIO – Waar kun je terecht als je geen idee hebt op wie je moet stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2023? De StemWijzers en andere kieswijzers op een rij!

Kabinet Rutte IV gevallen

Het kabinet Rutte IV is gevallen. Er is geen overeenstemming gekomen over maatregelen om de toestroom van asielzoekers te verminderen, waardoor het vierde kabinet onder leiding van premier Rutte na anderhalf jaar ten einde komt. Dat betekent dat er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen gaan komen.

Het is van groot belang je stem te laten horen. Stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen is belangrijk omdat het de basis vormt van ons democratische systeem. Het stelt burgers in staat om invloed uit te oefenen op het beleid, de richting van het land te bepalen en politieke vertegenwoordiging te kiezen die hun belangen weerspiegelt.

Kieswijzers Tweede kamer 2023

Let op: de stemwijzers zijn nog niet ingesteld op de verkiezingen van 2023 momenteel. Dit komt omdat de verkiezingen pas in november plaatsvinden. Maar op wie moet je stemmen? Als je nog met die vraag zit, raadpleeg dan vooral een onderstaande kieshulpen.

Wanneer stemmen Tweede Kamer?

Na het kabinet te hebben laten vallen, worden er verkiezingen gehouden voor een nieuwe Tweede Kamer. Dat gaat op 22 november 2023 gebeuren. 

Het besluit tot ontbinding van de huidige Tweede Kamer is genomen door demissionair premier Rutte, samen met de koning.