Kinderboerderij de Waalrakkers: oase van rust in Grote Waal

Algemeen
Vrijwilliger Carla Hoekstra (l) en beheerder Sandra van den Brink tillen voor de foto even de kune kune-biggetjes op. (Foto: Theo Annes)
Vrijwilliger Carla Hoekstra (l) en beheerder Sandra van den Brink tillen voor de foto even de kune kune-biggetjes op. (Foto: Theo Annes) (Foto: )

HOORN - Veel mensen hebben er vast weleens een blik op geworpen vanaf de dijk: kinderboerderij de Waalrakkers die al sinds de jaren zeventig te vinden is in de Grote Waal. Een bezoekje aan deze kleinschalige en goed onderhouden kinderboerderij is zeker de moeite waard. “De rust die je hier vindt, verwacht je niet zo snel tussen de flats”, lacht Sandra van den Brink, sinds drie jaar beheerder van de Waalrakkers.

Schapen, geiten, kippen, cavia’s, konijnen, ratjes en vogeltjes; bij de Waalrakkers komen alle dierenliefhebbers aan hun trekken. “Sinds juli hebben we twee nieuwe Shetland-pony’s: Floortje en Saartje”, vertelt Sandra. “Ontzettend lieve dieren die zich makkelijk laten aaien. Dat geldt eigenlijk voor al onze dieren.” De nieuwste aanwinsten van de kinderboerderij zijn de twee kune kune-biggetjes. “Deze dieren komen oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en worden bijna ‘mak’ geboren. Ze zijn erg lief en makkelijk te benaderen, wat zeker voor kinderen natuurlijk heel fijn is.” Omdat de biggetjes nog geen naam hadden, organiseerde de Waalrakkers een namenwedstrijd. “Daar is goed op gereageerd, we hebben veel leuke namen binnen gekregen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor ‘Jip en Janneke’, bedacht door twee meiden, Moniek en Lindsey. Afgelopen zondag hebben we tijdens een feestelijke bijeenkomst - met beschuit met muisjes - de winnaars bekend gemaakt en in het zonnetje gezet.”

Vrijwilligers gezocht

Natuurlijk kan de kinderboerderij niet zonder vrijwilligers. “Op dit moment hebben we er ongeveer tien, maar een aantal van ongeveer vijftien mensen zou mooi zijn”, legt vrijwilligerscoördinator Carla Hoekstra uit. “We willen graag wat meer activiteiten organiseren op de kinderboerderij, zoals paaseieren zoeken en speciale Dierendag-activiteiten, maar dan hebben we meer mensen nodig. Zelf ben ik sinds drie jaar vrijwilliger bij de Waalrakkers en dat bevalt me heel goed. De combinatie van buiten zijn en met dieren omgaan, vind ik geweldig. Dat is voor mij echt genieten. En de gezelligheid van de bezoekers van de kinderboerderij speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Ik vind het leuk om ze erbij te betrekken wanneer ik voor de diertjes zorg. De kinderen lopen hier dan rond met een lach op hun gezicht. Dat maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk en mooi om te doen.”

Opa’s en oma’s met kleinkinderen

“Of iemand nou één keer per maand of elke week wil komen helpen, we zijn blij met iedereen die zich in wil zetten voor onze kinderboerderij”, benadrukt Carla. “We zijn op zoek naar mensen - vanaf achttien jaar - die in het weekend diensten van drie uur kunnen draaien. Een dienst van 10.00 tot 13.00 uur of eentje van 13.00 tot 16.00 uur. Het is belangrijk dat vrijwilligers zelfstandig kunnen werken en de verantwoordelijkheid aankunnen om de kinderboerderij te runnen. Eens per twee maanden hebben we op de dinsdagavond een teambespreking. Verder zorgen wij voor een inwerkprogramma en een duidelijke taakomschrijving.” Sandra vult aan: “Vrijwilligers mogen tijdens een dienst natuurlijk ook hun eigen kinderen meenemen. Die kunnen vast wel een handje helpen. Ook opa’s en oma’s die samen met hun kleinkinderen de dieren willen verzorgen, zijn van harte welkom!”

Wie mee wil helpen met de verzorging van de dieren (denk aan voeren, mesten en schoonmaken) en het ontvangen van bezoekers, kan contact opnemen met Carla via carla.hoekstra@quicknet.nl

Kom een langs bij kinderboerderij de Waalrakkers, Poolster 123 in Hoorn (vlak bij winkelcentrum de Grote Beer). Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina (kinderboerderij de Waalrakkers).

Lindsey (r) en Moniek (niet op de foto) zijn de winnaressen van de namenwedstrijd voor de biggetjes van De Waalrakkers. (Foto: aangeleverd)