Kirstin roept Westfriezen op om mee te denken over het klimaat. "Ideeën zijn welkom!"
Kirstin roept Westfriezen op om mee te denken over het klimaat. "Ideeën zijn welkom!" Foto: vincentdevriesfoto.nl

Kirstin Buis (45) als vrijwilliger actief voor Operatie Klimaat Westfriesland

Algemeen

HOORN - Afval scheiden, samen met haar kinderen afval opruimen in het park en niet voor elk stedentripje het vliegtuig pakken; Kirstin Buis (45) uit Hoorn was zich al aardig bewust van de impact die de mens op het milieu heeft en zette zich op individueel niveau al bewust in voor een schoner milieu. Nu pakt ze het wat groter aan en is ze gestart met Operatie Klimaat Westfriesland, een project van Milieudefensie. “Mijn idee is dat veel kleine initiatieven tezamen toch een grote impact hebben.”

Operatie Klimaat heeft als doel de meningen, ideeën en zorgen van mensen uit het hele land naar Den Haag te krijgen. Dit gebeurt digitaal, maar ook middels gesprekken met mensen op straat of aan huis. Er zijn in diverse regio’s groepen vrijwilligers actief. “Nu dus ook in Westfriesland”, vertelt Kirstin, die in het dagelijks leven als verpleegkundige op de spoedeisende hulp werkt. “Tijdens een gesprek met een loopbaancoach kwam mijn idealisme naar boven drijven en wist ik: hier ga ik iets mee doen. Er moet op het gebied van ons klimaat gewoon iets veranderen. Zoals mijn loopbaancoach zei: als jíj het niet doet, wie dan wel?’. En zo is het balletje gaan rollen. Ik ben blij dat ik me met Operatie Klimaat Westfriesland nóg actiever kan inzetten voor het klimaat, ik krijg er energie van. Mijn hoofd zit vol mooie ideeën!”

Geef je mening

Veel mensen maken zich zorgen over het klimaat of zijn boos vanwege het (wan)beleid, maar durven daar niet altijd wat over te zeggen, is het idee van Kirstin. “Omdat ze het zelf misschien ook niet helemaal ‘goed’ doen. De verwarming te hoog zetten, te vaak de auto pakken, te veel vlees eten; allemaal ‘redenen’ waardoor mensen het gevoel hebben dat ze geen recht van spreken hebben. Tegelijkertijd heerst bij hen wél het gevoel dat er iets moet veranderen. En vergeet ook niet: alle kleine beetjes helpen. Door je afval te scheiden of door wat korter te douchen, ben je ook met het klimaat bezig. Ik wil deze mensen laten weten dat ze zich mogen laten horen. Dat kunnen ze via mij doen, heel graag zelfs, maar ook via de website www.operatieklimaat.nl kun je je mening geven.”

Mondkapjes inzamelen

“Op dit moment ben ik vooral online heel actief via Facebook en Instagram, maar ik wil het graag breder trekken”, gaat Kirstin verder. “Bijvoorbeeld door verschillende acties te organiseren. Aankomend voorjaar en in de zomer wil met een groep mensen het water op gaan met de sup - met medewerking van Casper Koopmans van Supspirit - om afval op te ruimen. Ook lijkt het me leuk om bestaande initiatieven onder de aandacht te brengen en mensen te interesseren zich aan te sluiten en ook iets te doen. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter! Behalve samen de schouders eronder te zetten, hoop ik ook op bewustwording bij mensen te creëren. Eigenlijk moet het heel normaal zijn dat je met z’n allen de omgeving schoonhoudt.” Vrijdag 18 december gaat de eerste actie van Operatie Klimaat Westfriesland van start: het inzamelen van gebruikte mondkapjes. “Die slingeren op dit moment helaas overal rond. Mensen die willen helpen, kunnen bij mij een grijpstok ophalen en daarmee mondkapjes van de grond rapen. Trek voor de veiligheid wel handschoenen aan en doe een mondkapje op”, benadrukt Kirstin. “De mondkapjes mogen in een afgesloten zak ingeleverd worden in een speciale container bij het stadhuis in Hoorn. De actie loopt tot en met 18 januari. Wat er daarna met de mondkapjes gaat gebeuren? Dat houd ik nog even geheim. Maar met die mondkapjes wil ik 30 januari iets heel ludieks gaan doen! Houd mijn Facebookpagina en Instagram maar in de gaten.”

Klimaatmars

Ten slotte focust Kirstin zich ook op een landelijke actie die in aanloop naar de verkiezingen georganiseerd wordt: de Klimaatmars. “Daarvoor hoop ik zoveel mogelijk Westfriezen op de been te krijgen, zodat we ook in Hoorn een Klimaatmars kunnen houden. De datum wordt na 18 januari bekendgemaakt. Uiteraard is de Klimaatmars coronaproof: het wordt een stilstaande actie waarbij we anderhalve meter afstand van elkaar houden.”

Meedoen?

Dus Westfriezen, denk mee over het klimaat en laat van jullie horen! Ideeën zijn welkom!” Laat het Kirstin weten. Milieudefensie heeft een goede ingang bij de politiek en kan zo, met steun van zoveel mogelijk mensen, veel bereiken en veel invloed uitoefenen. De stem van de burgers is hierbij heel belangrijk. “Als mensen mijn Facebookpagina ‘Operatie Klimaat Westfriesland’ of Instagram volgen, blijven ze op de hoogte van activiteiten die we gaan ondernemen en kunnen ze vrijblijvend aansluiten.” Wie mee wil doen aan de mondkapjesactie of de Klimaatmars, kan een mailtje sturen naar okwestfriesland@gmail.com . Voor de organisatie van de Klimaatmars is Kirstin nog op zoek naar mensen die willen helpen. Interesse? Stuur een mailtje!

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Rockband Navarone in Hoorns poppodium Manifesto Algemeen 5 okt, 14:05
Afbeelding
Stichting Netwerk in Hoorn start met ‘Voel je goed!’ Algemeen 5 okt, 13:49
Afbeelding
Stadhuis Hoorn sluit dit najaar een aantal dagen Algemeen 5 okt, 12:32
Afbeelding
PISA Talk in Hoorn: als een jonge ouder overlijdt Algemeen 5 okt, 11:52
Afbeelding
CleanUp Hoorn Karavaan: Bangert en Oosterpolder Algemeen 5 okt, 10:58
Afbeelding
Vragen over opvang gevonden (zwerf)dieren in Hoorn Algemeen 5 okt, 10:13
Afbeelding
Op wormenavontuur bij MAK Blokweer in Blokker Algemeen 4 okt, 19:06
Afbeelding
Fietsroutes door Westfriesland voor senioren Algemeen 4 okt, 13:47
Afbeelding
Battle4Life, Westfriese Sportexperience en Stichting Westfriesland Events bundelen krachten Algemeen 4 okt, 11:22
Afbeelding
Onderzoek CvdM: huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik Algemeen 4 okt, 09:14
Afbeelding
Burgemeester sluit drugswoning aan de Waterkers in Zwaag Algemeen 3 okt, 18:52
Afbeelding
Twee mensen gewond bij ongeluk in Zwaag 112-nieuws 3 okt, 18:05
Afbeelding
Ontdek het culturele aanbod voor kinderen in Hoorn Algemeen 3 okt, 17:20
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief